Hlavní obsah

Lotyšsko bude ukládat pokuty za samolepky „Jsem Rus“ na autech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšské úřady chtějí pokutovat řidiče, kteří si na svá auta vylepují nápisy v ruském jazyce „s potenciálně provokativním obsahem“. Oznámilo to vedení lotyšské policie s tím, že takové samolepky či jiné nosiče hesla by mohly být vnímány jako podpora ruské agrese proti Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Policisté hovoří s příslušníkem ruské menšiny na vzpomínkové akci v Rize u příležitosti osvobození Lotyšska od německých nacistů

Článek

Policie tím podle listu Ukrajinska pravda reagovala fotografii auta s lotyšskou poznávací značkou a nápisem „Jsem Rus“ na zadním skle. Podobné snímky se objevily na sociálních sítích.

Etničtí Rusové přitom tvoří významnou národnostní menšinu v této pobaltské zemi, která má celkem 1,9 milionu obyvatel. Ruského původu je asi 29 procent lidí, z nichž mnoho stále nemá lotyšské občanství.

Policie uvedla, že vzhledem k současné geopolitické situaci a válce na Ukrajině jsou výše uvedené nálepky „nepřijatelné“ a že by bylo možné je chápat i jako schvalování ruských válečných zločinů.

Pokud policisté na takové nápisy narazí, budou požadovat jejich okamžité odstranění a hodlají jejich vyvěšování nebo vylepování také pokutovat.

Lotyšský parlament po obnovení nezávislosti v roce 1991 schválil zákon, který udělil občanství pouze těm obyvatelům a jejich potomkům, kteří v Lotyšsku žili už v meziválečném období. Následkem toho se bez oficiálního občanství ocitla celá třetina obyvatel, kteří se do země přistěhovali v době, kdy bylo Lotyšsko součástí Sovětského svazu (1940-1941 a 1944-1991).

V roce 2019 parlament přijal zákon, který pravidla pro získání lotyšského občanství u příslušníků ruskojazyčné menšiny zmírnil.

Lipavský: V sankcích je pro nás Lotyšsko vzorem

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám