Hlavní obsah

Londýn odmítl sankce USA proti Mezinárodnímu trestnímu tribunálu

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie odmítá sankce proti Mezinárodnímu trestnímu tribunálu (ICC) se sídlem v nizozemském Haagu, které minulý týden podepsal šéf Bílého domu Donald Trump v reakci na vyšetřování případných válečných zločinů USA v Afghánistánu, napsal list The Guardian.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský ministr zahraničí Dominic Raab

Článek

„Představitelé ICC by měli mít možnost vykonávat svoji práci nestranně, nezaujatě a beze strachu z postihů,“ prohlásil britský ministr zahraničí Dominic Raab s tím, že jeho země vyjadřuje podporu tribunálu v postupu proti beztrestnosti závažných mezinárodních zločinů.

Prověřit se mají možné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti jak amerických vojáků, tajných služeb, tak vládních afghánských sil i povstaleckého radikálního hnutí Tálibán.

Trump dal zelenou sankcím proti pracovníkům tribunálu ICC

Amerika

USA v prosinci 2000, měsíc před odchodem prezidenta Billa Clintona z funkce, sice podepsaly Římský statut ICC, ale Clinton nástupci Georgi W. Bushovi nedoporučil dokument předložit k ratifikaci s ohledem na zájmy suverenity země. Ten přistoupení USA zastavil. Tribunál ale může soudit i Američany, pokud se zmíněného okruhu zločinů dopustili na území signatářského státu, jenž status ICC i ratifikoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám