Hlavní obsah

Londýn dusí zápach holandské močůvky

Novinky, CNN, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýn a jižní část Anglie trápí již dva dny nechutný zápach. Podle britských meteorologů jsou na vině evropští zemědělci, kteří v tomto období hnojí svá pole. Experti tvrdí, že situace se ještě alespoň dva dny nezlepší.

Foto: Profimedia.cz

Zápach z chlévské mrvy zahaluje centrální Londýn a také střední a východní Anglii.

Článek

Zápach z chlévské mrvy, tedy močůvky, zahaluje centrální Londýn a také střední a východní Anglii. Podle meteorologů jej přes Severní moře přenáší východní vítr z Belgie, Nizozemska a Německa.

"Do pondělí nebo úterý, dokud se směr větru nezmění, se nezlepší ani kvalita vzduchu," řekl britský meteorolog Chris Almond. Podle něj zápach na evropském kontinentě se vší pravděpodobností stagnoval po několik dnů, proto je jeho intenzita v Anglii nyní ještě silnější.

Dodal, že se zápach močůvky dostal až k hrabství Devon, které leží na jihozápadě Anglie.

Britští zemědělci dávají vinu jarnímu hnojení

Britská Národní zemědělská společnost uvedla, že na vině jsou nizozemští farmáři, kteří nemohou hnojit v zimě a tak to dělají "masivně" na jaře.

"Samozřejmě je nám líto nepříjemné situace způsobené lidem žijícím na jihu Anglie. Na druhé straně ale chceme poděkovat nizozemským farmářům za jejich štiplavou ukázku toho, co se může stát každé jaro i ve Velké Británii, jestliže bude vláda pokračovat ve svých špatně připravených návrzích na zákaz hnojení během zimy," řekl mluvčí společnosti Anthony Gibson.

Experti podotýkají, že zatímco je zápach neobvyklý, přemísťování vzduchu z evropské pevniny na Anglii je normální. "Často se k nám kvůli východnímu větru dostane zněčištěný vzduch v podobě mlhy," řekl Almond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám