Hlavní obsah

Loď zdemolovala v Maďarsku obchod

Novinky, Ivan Vilček (Budapešť), Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V malé maďarské obci Tolnanémed se v neděli večer odehrála scéna jak z akčního filmu: do místního obchodu narazila velká loď. Obyvatelé obce kvůli nenadálému hluku vyběhli z domů a nevěřili vlastním očím. Plavidlo bylo zaklíněno přímo v dřevěné budově, tam, kde si denně kupují rohlíky. Kuriozní případ popisují od začátku týdne maďarské a slovenské noviny.

Foto: HZS JMK
Článek

Že to byl rachot, jak se patří, je jasné z rozměrů lodě, která váží 85 tun, měří 40 metrů a odveze až 200 cestujících.

"Slyšela jsem náraz a říkala jsem manželovi, že zas někdo jezdil jak šílený a naboural se. Vyšli jsme z domu a viděli jsme, že náš obchod se smíšeným zbožím nezdemoloval kamion, ale loď," nechápavě kroutila hlavou jedna z obyvatelek obce.

Špatně zajištěný valník

Celá záležitost se vzápětí vysvětlila a vyšlo najevo, že loď převáželi na valníku, ale protože řidič se s ním nevešel na benzínovou pumpu, valník odpojil a šel v klidu tankovat.

Špatně zajištěný valník i s lodí se dal po mírném svahu do pohybu, přejel do protisměru a zdemoloval dřevěnou budovu. V místech nárazu naštěstí v nočních hodinách nikdo nebyl, a tak nedošlo ke zranění. Materiální škody se však odhadují na několik miliónů forintů.    

Cílem lodi Balaton

Loď koupila balatonská plavební společnost na Ukrajině. Převáželi ji po vodě až do města Dunaújváros asi 70 kilometrů jižně od Budapešti. Dál už to po vodě nešlo, tak ji přeložili na valník, který táhla Tatra 815. Všechno šlo hladce až po osudné tankování.

Z Budapešti musel být vypraven speciální jeřáb, který v pondělí večer havarovanou loď vyprostil. Kolos se dal opět do pohybu a směřuje do přístavu Siófok u jezera Balaton.

Související témata:

Výběr článků

Načítám