Hlavní obsah

Loď s nákladem tisíců aut se po požáru povedlo odtáhnout. Video ukázalo, co z ní zbylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď s nákladem bezmála čtyř tisíc aut včetně 500 elektromobilů, na níž minulý týden u nizozemského pobřeží propukl požár, se podařilo odtáhnout na bezpečnější místo. Plavidlo Fremantle Highway bude dočasně kotvit u ostrovů Ameland a Schiermonnikoog v Severním moři.

Ohořelá nákladní loď u Nizozemska byla odtažena na bezpečnější kotviště.Video: Reuters

 
Článek

Oznámil to nizozemský státní úřad pro správu a výstavbu vodních cest Rijkswaterstaat s tím, že na tomto místě bude loď lépe chráněna před vlnami a větrem. Bude navíc mimo frekventovanou námořní trasu a představuje i menší riziko pro životní prostředí.

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom co nejvíce omezili škody na lidech a životním prostředí,“ uvedl Rijkswaterstaat.

Do místa asi 18 kilometrů severně od zmíněných ostrovů odtáhly plavidlo dva vlečné čluny. Šlo o poměrně riskantní operaci, která začala v neděli u ostrova Terschelling a skončila v pondělí. Komplikoval ji nepříznivý vítr a hustý dým z požáru, který se stále nepodařilo zcela uhasit.

Foto: Reuters

Ohořelá nákladní loď u Nizozemska byla odtažena na bezpečnější kotviště.

Ostře sledovaná pouť po 66 kilometrů dlouhé trase mohla skončit o něco dříve, než záchranáři předpokládali. Rychlejšímu přesunu pomohly příznivé mořské proudy. Úřady mezitím oznámily, že z lodi stoupá už jen „minimální“ dým.

V co nejkratší možné době vstoupí na plavidlo technici, aby prověřili jeho stav zevnitř. Fremantle Highway zůstane z preventivních důvodů i nadále uchycena lany k oběma vlečným člunům. Nablízku je také speciální loď určená k zadržování uniklé ropy a pohonných hmot.

Dvě stě metrů dlouhé plavidlo o váze 18 500 tun původně mířilo pod panamskou vlajkou z Německa přes Egypt do Singapuru. Z 23členné posádky jeden člen zahynul, ostatní se zachránili skokem do vody nebo je evakuoval vrtulník.

Jako o příčině požáru se hovoří o propuknutí ohně v jednom z přepravovaných elektromobilů. Naznačila to radiová komunikace nizozemské pobřežní stráže, jejíž část zveřejnil server nizozemské televize RTL Nieuws. „Oheň začal v baterii jednoho elektromobilu,“ zní ve zvukovém záznamu poté, co záchranáři navázali kontakt s kapitánem lodi.

Později ale pobřežní stráž popřela, že by šlo stoprocentně o příčinu incidentu. Nutné bude podle ní další vyšetřování.

Foto: Coastguard Netherlands, Reuters

Loď Fremantle Highway na dočasném kotvišti 16 kilometrů nad Schiermonnikoog a Amelandem

U Nizozemska hoří už několik dní loď s 500 elektromobily, začali ji odtahovat

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám