Hlavní obsah

Loď Ocean Viking zachránila u Lampedusy přes 600 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď Ocean Viking francouzské organizace SOS Méditerranée za posledních 48 hodin zachránila při 15 zásazích u italského ostrova Lampedusa přes 600 migrantů. Na sedm desítek běženců v pátek dostala do bezpečí i řecká pobřežní stráž, která zasahovala u plavidla, jež se dostalo do potíží u Peloponéského poloostrova, napsala agentura AP.

Foto: Juan Medina, Reuters

Migranti u ostrova Lampedusa

Článek

O záchraně migrantů informovala SOS Méditerranée na sociální síti X (dříve Twitter).

Ocean Viking ve spolupráci s italskými úřady pomohl pasažérům nepojízdných lodí mezi ostrovem Lampedusa a tuniským přístavem Sfax, kudy vede jedna z nejfrekventovanějších migračních tras ve Středozemí. Mezi 623 lidmi, které vzalo plavidlo na palubu, je 15 dětí a 146 nezletilých bez doprovodu.

Někteří migranti se mohou vylodit na Lampeduse, větší část jich zamíří do přístavu Civitavecchia, uvedla SOS Méditerranée. Mezi zachráněnými jsou zejména lidé ze Súdánu, Burkiny Faso, Pobřeží slonoviny, Beninu a Bangladéše.

Foto: Mauro Buccarello, Reuters

Migranti po vylodění na ostrově Lampedusa

Další migranti v pátek dorazili do italského přístavu La Spezia, a to na palubě záchranné lodi provozované organizací Lékaři bez hranic (MSF). Mezi 49 lidmi z Guineje, Senegalu a Gambie je 32 nezletilých a dětí.

Migranti proudí do Německa hlavně přes ČR a Polsko. Zemští politici žádají obnovení trvalých kontrol

Evropa

Řecká pobřežní stráž zase pomáhala plachetnici, která se dostala do problémů v mezinárodních vodách asi 70 kilometrů jihozápadně od přístavu Pylos na Peloponésu a nyní je veze do města Katakolo. Ve stejné oblasti se v polovině června potopila loď s migranty, která podle neověřených údajů vezla 500 až 750 lidí. Z nich se podařilo zachránit jen 104 cestujících a dosud se našlo 82 těl.

Počty běženců ve Středomoří rostou

Unijní pohraniční agentura Frontex uvedla, že počet migrantů, kteří za sedm měsíců dorazili do Evropy nelegální cestou přes centrální Středomoří, stoupl oproti loňsku o 115 procent na 89 tisíc.

„Jde v daném období o nejvyšší počet na této trase od roku 2017,“ sdělil Frontex. Podle jeho údajů je plavba přes Středozemní moře pro utečence extrémně nebezpečná. Od ledna na ní přišlo o život nebo se pohřešuje přes 2000 lidí. Tento týden se u ostrova Lampedusa zřejmě utopilo 41 migrantů, kteří vypluli z Tuniska.

Německo vyplácí měsíčně uprchlíkům 436 milionů eur. Mohli by přitom pracovat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám