Hlavní obsah

Lídr labouristů slíbil rezignovat, pokud obdrží pokutu za pivo v lockdownu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Předseda britských opozičních labouristů Keir Starmer slíbil, že rezignuje, pokud mu policie udělí pokutu za porušení proticovidových opatření v dubnu 2021. Starmer dlouhodobě kritizoval pořádání lockdownových večírků v Downing Street, za které už obdržel pokutu mimo jiné premiér Boris Johnson.

Foto: Profimedia.cz

Lídr opozice Keir Starmer

Článek

„Pokud se policie rozhodne udělit mi pokutu, tak pochopitelně udělám správnou věc a odstoupím,” uvedl Starmer.

K údajnému porušení opatření mělo dojít v dubnu minulého roku, kdy se účastnil volebního mítinku v městě Durham, po jehož skončení si s kolegy objednal pivo a kari.

V tu chvíli šel okolo jistý Ivo Delingpole, student Durhamské univerzity a mimochodem syn novináře krajně pravicového serveru Breitbart, který šéfa labouristů u večeře vyfotil.

Setkávání ve vnitřních prostorech bylo v tu dobu totiž zakázáno.

Fotografie se sice dostaly do médií, ale nebyla jim věnována větší pozornost.

Káže vodu, pije pivo?

To se ale změnilo letos v lednu. Když Starmer začal kritizovat premiéra Johnsona za účast na nelegálních večírcích v Downing Street a opakovaně ho vyzýval k rezignaci, otiskl deník Daily Mail fotografie znovu.

Tlak na Starmera pak zesílil v neděli, kdy stejný list zveřejnil jeho itinerář z onoho dne, na kterém bylo „pivo a kari” zaneseno jako poslední položka na programu.

Labouristická argumentace, že šlo o krátkou přestávku v pracovním nasazení, tak zřejmě neobstojí.

Johnson zaplatil pokutu za koronavirový večírek v Downing Street

Koronavirus

Podle vicepremiéra Dominica Raaba Starmer ukazuje „naprosté pokrytectví a dvojí metr”.

Sir Keir Starmer je poslancem britského parlamentu za Labouristickou stranu od roku 2015, poslední dva roky ji pak vede jako předseda.

Od jeho uvedení do funkce preference strany značně posílily, zkoušku parlamentních voleb ovšem v roli lídra opozice zatím nezažil.

Reklama

Výběr článků

Načítám