Hlavní obsah

Lidé v Ohiu referendem prosadili ústavní dodatek zajišťující přístup k potratům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbus

Schválený dodatek zajistí v Ohiu přístup k potratům až do fáze těhotenství, kdy je plod životaschopný mimo dělohu. Výsledky referenda jsou proti snahám republikánů, kteří se snaží právo na potrat omezovat či zakazovat.

Foto: Profimedia.cz

Protesty za právo na potrat jsou v USA běžné. Ilustrační snímek

Článek

Voliči v americkém státě Ohio v úterním referendu schválili ústavní dodatek zajišťující přístup k potratům. Informovala o tom agentura AP, podle které jde o zatím poslední vítězství zastánců reprodukčních práv ve Spojených státech, kde americký nejvyšší soud loni zrušil precedent z roku 1973 stanovující právo na potrat plošně v celé zemi do 24. týdne těhotenství.

Ohio se stalo sedmým státem, kde se voliči po bezprecedentním rozhodnutí nejvyššího soudu rozhodli chránit přístup k potratům. Voliči v  Ohiu schválili dodatek, který zajišťuje přístup k potratům až do fáze těhotenství, kdy je plod životaschopný mimo dělohu – podobně jako to před verdiktem platilo v celých USA.

Iowa zakázala potraty už po šesti týdnech těhotenství

Amerika

Politici Republikánské strany od té doby v mnoha amerických státech interrupce naopak výrazně omezili či zakázali.

Prošla i částečná legalizace konopí

Úterní referendum bylo součástí intenzivního volebního dne, nejrušnějšího, který Spojené státy čeká až do 5. listopadu 2024, kdy se uskuteční prezidentské volby. Američané si v několika státech napříč celou zemí volili guvernéry a další státní činitele a vyjadřovali svoji vůli v řadě referend.

Ohio kromě potratů v referendu hlasovalo i o návrhu legalizace marihuany pro osobní užití, což tamní voliči rovněž schválili. Podle AP se tím postavili republikánským státním zákonodárcům, kteří návrh zákona zamítli.

Schválením se Ohio stalo 24. americkým státem, který povoluje užívání konopí dospělými pro jiné než lékařské účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám