Hlavní obsah

Lidé s botami v rukou požadovali rezignaci německého prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na 300 lidí demonstrovalo před berlínským palácem německé hlavy státu Christiana Wulffa, který čelí aféře kolem podezřelé půjčky na dům. Protestující, kteří po vzoru účastníků arabských protivládních akcí mávali botami, vyzývali prezidenta, aby se úřadu vzdal, informovala agentura DPA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Německý prezident Christian Wulff s prezidentem ČR Václavem Klausem

Článek

Heslem akce bylo „Ukažte Wulffovi boty – Boty pro Vás, pane prezidente“. V arabské kultuře je bota vržená na soka znamením hlubokého opovržení. „Chceme botami jen mávat, ne je házet,“ řekl ještě před začátkem mluvčí pořadatelů protestu Jürgen Jänen.

Wulff, spojenec německé kancléřky Angely Merkelové, se dostal pod palbu kritiky v prosinci, kdy německý tisk zveřejnil informace o výhodné půjčce 500 000 eur (přes 12,7 miliónu korun), kterou nynější prezident ještě jako dolnosaský premiér získal od manželky podnikatele Egona Geerkense, což tehdy nepřiznal.

Sporný je také Wulffův telefonát šéfredaktorovi německého deníku Bild, kterým se snažil zabránit zveřejnění článku o kauze. Bild tvrdí, že šlo o výhrůžku.

Wulff, jenž rezignaci odmítá, stojí v čele Německa teprve půldruhého roku. V roce 2010 nahradil Horsta Köhlera, odstoupivšího v květnu 2010 kvůli kontroverzním vyjádřením ohledně využití vojenského angažmá v Afghánistánu k prosazování obchodních zájmů Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám