Hlavní obsah

Lichtenštejnsko údajně podepíše rozšíření EHP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VADUZ/VÍDEŇ

Lichtenštejnské knížectví se rozhodlo přece jen podepsat smlouvu o rozšíření Evropského hospodářského prostoru (EHP) o deset nových členů Evropské unie. Tu v původním termínu, 14. října, odmítlo signovat kvůli požadavkům vůči České republice a Slovensku. Potěšující zprávu pro Prahu přinesla ve středu rakouská agentura APA.

Foto: Jana Matějíková

Beskydské farmářské trhy

Článek

Knížectví je nyní údajně ochotno společně s Norskem a Islandem smlouvu podepsat. Obě severské země původně vyjadřovaly Lichtenštejnsku solidaritu, v pondělí však oznámily, že rozšíření EHP podepíší ještě tento týden.

Lichtenštejnská strana i přes smírný krok nicméně zdůrazňuje, že na jejích výtkách vůči následnickým státům bývalého Československa se nic nemění.

"Požadavek Lichtenštejnska na bezvýhradné uznání jeho suverenity ze strany Česka a Slovenska zůstává nadále v platnosti," uvádí se ve sdělení Vaduzu.

Dlouhodobé neshody

Knížectví se postavilo proti rozšíření EHP, protože ČR a Slovensko se nepřipojily k prohlášení, že respektují Lichtenštejnsko jako "dlouho existující a uznávaný stát, který byl v době první i druhé světové války neutrální".

Mezi Prahou, Bratislavou a Vaduzem existují dlouhodobé neshody kvůli zabavení majetku rodu Lichtenštejnů po roce 1918 a druhé světové válce na území bývalého Československa. Hodnotu konfiskace odhaduje Lichtenštejnsko na sto milionů eur, tedy zhruba 3,2 miliardy korun.

Co je EHP?

Evropský hospodářský prostor (EHP) byl zřízen v roce 1994 a její členové jsou členské státy EU spolu s Islandem, Norskem a právě Lichtenštejnskem. Tito nečlenové EU požívají díky EHP plných výhod vnitřního trhu. Nové členské státy EU jsou také povinny zažádat o členství v EHP.

Praha jakékoli debaty o vyrovnání odmítá. Ministr zahraničí Cyril Svoboda v úterý zopakoval, že Praha je připravena navázat s Vaduzem diplomatické styky, ovšem bez jakýchkoli podmínek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám