Hlavní obsah

Liberálové z FDP ve vládě? Jen když německá politika změní kurz

Právo, DPA, vpl

Přední činitelé liberálů z FDP a Zelených, tedy stran, které by měly vytvořit v Německu novou, tzv. jamajskou koalici s konzervativci z CDU/CSU, dali najevo, že do vlády pod vedením dosavadní kancléřky Angely Merkelové nevstoupí za každou cenu.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Šéf německých liberálů Christian Lindner

Článek

„Jamajská koalice je matematicky možná, avšak voliči dali každé ze čtyř zainteresovaných stran odlišné pověření a není jasné, zda je půjde sjednotit se zájmy země,“ řekl Christian Lindner, šéf FDP, čtvrtečnímu vydání listu Die Welt.

FDP je podle něho připravena vstoupit do kabinetu, pokud společné vládnutí povede ke změnám trendů v německé politice. „Jako ilustraci uvádím oblast vzdělávání a hospodářskou politiku,“ upřesnil s tím, že FDP požaduje přistěhovalecký zákon podle kanadského vzoru a rozumnou energetickou politiku.

Nebude-li koalice možná, předložíme své argumenty z opozice.
Christian Lindner, šéf FDP

„Nebude-li koalice možná, předložíme své argumenty z opozice,“ naznačil Lindner, který FDP po čtyřleté přestávce dovedl opět do Spolkového sněmu.

Simone Peterová, spolupředsedkyně Zelených, v deníku Rheinische Post upozornila, že nemůže být ani řeči o stanovení horní hranice pro přijetí utečenců v počtu 200 tisíc, jak na tom trvá bavorská CSU. Tento požadavek odmítají kromě Zelených i CDU a FDP.

CSU požaduje přitvrzení v migrační politice, což dala najevo na ustavujícím zasedání své parlamentní frakce, na němž nechyběli Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer.

Členové konzervativního křídla obou stran navíc požadují, aby Merkelová vyvodila politickou zodpovědnost ze slabého volebního výsledku a rezignovala na post šéfky CDU.

„Bylo by důležité, kdyby se nyní vyslaly nové impulzy, především, aby se strana neřídila z Úřadu spolkové kancléřky,“ řekl Alexander Mitsch, šéf konzervativní platformy v CDU.

Nezakládám stranu, prohlásila Petryová

Frauke Petryová, oficiálně stále ještě předsedkyně protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), která však oznámila odchod, ve středu potvrdila, že si nechala zaregistrovat internetovou adresu „dieblauen.de“ (die Blauen – modří). Na zasedání saského parlamentu zároveň popřela spekulace, že jde o první krok k založení nové strany.

„Název domény symbolizuje ideu, nikoli novou stranu. Chci zůstat politicky aktivní, ale je příliš brzy na to, hovořit o podrobnostech,“ řekla.

Výběr článků

Načítám