Hlavní obsah

Letecké záběry: Z Bachmutu je město duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitva o Bachmut je zatím nejdelším a možná i nejkrvavějším střetem války na Ukrajině. Začala v srpnu 2022 a proměnila kdysi osmdesátitisícové město a jeho sídliště v hromadu trosek, jak ukazují záběry, které ve středu publikovala agentura Reuters.

Záběry z dronu na zdevastovaný BachmutVideo: Reuters

 
Článek

Záběry z dronu, které pořídila ukrajinská armáda, ukazují liduprázdné ulice lemované zničenými domy s vysklenými okny. Agentura Reuters poznamenává, že se Bachmut proměnil v „město duchů“.

Ačkoli ruská žoldnéřská Wagnerova skupina a její šéf Jevgenij Prigožin opakovaně tvrdili, že Arťomovsk, jak zní ruský název města, ovládají, Ukrajinci uvádějí, že části města mají pod kontrolou jejich jednotky a že podnikají útočné operace.

Bitva ve městě či jeho okolí každopádně probíhá dál. Americký Institut pro studium války (ISW) uvádí, že u Bachmutu se stále odehrávají nejtvrdší boje na stovky kilometrů dlouhé frontové linii.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Zakladatel Wagnerovy soukromé žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin v Bachmutu

List The Kyiv Independent poznamenal, že Rusové zde soustředili obrovské množství lidské síly i techniky, což pomohlo Kyjevu zahájit protiofenzivu na jihovýchodě země.

Z Bachmutu - kdysi střediska těžby soli, kaolinu či sádrovce - se stal symbol vzdoru proti okupantům. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zavázal, že obránci se z města nestáhnou.

Rusko přesouvá elitní jednotky na směr Záporoží a Bachmut, tvrdí Kyjev

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám