Hlavní obsah

Léčba piešťanským bahnem v českých lázních je podvod

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Léčba piešťanským bahnem, kterou nabízejí některé lázně v Česku a Rakousku, je podvrh. Šéf piešťanských lázní Ivan Drabálek na to upozornil s tím, že vývoz piešťanského bahna je zakázán, neboť převozem cenné léčivé vlastnosti ztrácí. Drabálek se proto domnívá, že v zahraničí nabízené piešťanské bahno není z Piešťan, není léčivé, a dokonce může škodit.

Foto: Michaela Poláková

Plakát Kvalifikace ME juniorů ve volejbale

Článek

"Nesmíme ho dodávat ani do nedalekých lázní v Trenčianských Teplicích," cituje deník Pravda ředitele lázní.

Piešťanské lázně zvažují žalobu

Pokud inzerování léčení piešťanským bahnem nepřestane, vedení piešťanských lázní uvažuje o soudní žalobě. Údajné bahno z Piešťan se dodává ve vysušených kvádrech a míchá se s parafinem. Podle deníku Pravda vyvážely piešťanské lázně lisované bahno naposledy v roce 1977. Drabálek připomíná, že už v 50. letech byly pokusy přepravovat piešťanské bahno do Karlových Varů, ale při převozu bahno ztrácelo téměř všechny léčivé vlastnosti. Proto ho dnes piešťanské lázně dodávají pouze do Vojenského lázeňského ústavu, který je v bezprostředním sousedství. Přeprava na větší vzdálenost není možná.     

Tajemství piešťanského bahna

Bahno se v Piešťanech získává ze slepého ramene řeky Váh. Bahno nemá okamžitě léčivé účinky, ale musí projít složitým chemickým a biologickým procesem v tzv. dozrávacích bazénech. Přesný technologický postup je přísně střeženým tajemstvím. "Já to srovnávám s receptem na výrobu Coca-Coly. Příroda nám dodá jen vodu a my se postaráme o sirup," dodává Drabálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám