Hlavní obsah

Lázně Evian se stanou pevností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzské městečko Evian-les-Bains na břehu Ženevského jezera se o víkendu promění v přísně střeženou vojenskou pevnost - bude hostit schůzku nejvyšších představitelů sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska (G8).Obavy z teroristických útoků vedly francouzské úřady k přijetí rozsáhlých bezpečnostních opatření ve vzdušném prostoru i na zemi.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Na nerušený průběh jednání prezidentů či premiérů Spojených států, Kanady, Velké Británie, Francie, Německa, Itálie, Japonska a Ruska má totiž dohlížet celkem 11 tisíc vojáků a policistů. Evian a jeho okolí budou rozčleněny na několik zón s různým stupněm bezpečnosti.

Do nejpřísněji střežených míst bude vstup možný jedině se speciálními propustkami, v dalším pásmu pak platí zákaz pořádání jakýchkoli demonstrací a jiných veřejných shromáždění. Pohyb osob na přilehlých komunikacích budou navíc kontrolovat početné policejní hlídky. Již 22. května Francie dočasně zavedla pasové kontroly na svých hranicích, které jsou jinak za normální situace vzhledem k začlenění do tzv. schengenského systému odbourány.

Mimořádné situace, za kterou je považován i summit G8, však signatářům úmluvy dovolují kontroly na nezbytně nutnou dobu obnovit. Mimořádnou pozornost věnuje hostitelská země ochraně leteckého prostoru. "Je nutné zajistit, aby nebylo možné zneužít nebe nad Evianem proti konání summitu," zdůraznil generál Patrick Thouverez.

Vzhledem k poloze Evianu spolupracuje Francie s příslušnými orgány sousedního Švýcarska, jehož břehy leží na druhé, severní straně jezera. Kromě toho budou účastníci summitu G8 přistávat většinou v Ženevě a teprve odtud se helikoptérami či auty přepraví do Evianu. 

Stíhačky v plné pohotovosti

Na ochraně vzdušného prostoru, jenž bude rozdělen na přísně monitorované a zcela zakázané zóny, se bude podílet zhruba stovka vojenských letadel. Francouzi nasadí stíhačky Mirage 2000 a Švýcaři stroje typu F/A-18 Hornet, přičemž pomáhat jim mají i speciální letouny vybavené výstražným systémem AWACS a bezpilotní průzkumná letadla. V záloze budou bdít ještě baterie s raketami země-vzduch.

Nejmenovaný francouzský důstojník připustil, že relativně malá vzdálenost mezi Evianem a Ženevou ztěžuje ochranu před případnými náhlými útoky, jaké se odehrály 11. září 2001 ve Spojených státech. Ujistil nicméně, že žádné letadlo, které by bylo v Ženevě uneseno, by do Evianu nedoletělo. Thouverez potvrdil, že Francie uzavřela se Švýcarskem dohodu o právu sestřelovat nad vymezenou oblastí v době summitu nebezpečná letadla.

Na francouzské straně bude připraven vydat rozkaz premiér, na švýcarské ministr obrany. "Ve Francii jsme nevystřelili na nějaké letadlo od druhé světové války. Doufám, že to nebudeme muset udělat," dodal generál.

Reklama

Výběr článků

Načítám