Hlavní obsah

Lavina ve francouzských Alpách zabila šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mohutná lavina se utrhla v neděli krátce před půl dvanáctou v Alpách v Horním Savojsku. První informace hovořily o čtyřech mrtvých, jednom zraněném a osmi zachráněných, napsal server dna.fr. Pátrací akce pokračovaly do pozdních hodin a ještě předtím, než bylo hledání přerušeno, byla objevena pátá oběť. V pondělí se hledání obnovilo a našla se šestá oběť, píše agentura AFP.

Foto: Domaine Skiable Des Contamines-m, Reuters

Lavina ve francouzských Alpách v Les Contamines-Montjoie

Článek

„Pokračujeme v pátrání, protože si nejsme jisti, zda v době pádu laviny byla v oblasti jen jedna skupina lidí,“ uvedla tamější prefektura. Lavina se sesunula ve velmi frekventované oblasti Les Contamines-Montjoie na ledovci Armancette, který se nachází v oblasti Mont Blancu u italských hranic, kolem 11:27.

Lavina byla 500 metrů široká a klesala do úrovně 1500 m nad mořem.

Pátou obětí sesuvu laviny je devětatřicetiletá žena. Šestou obětí je pravděpodobně partner této ženy, uvedla místní státní zástupkyně Karline Bouissetová.

Podle francouzských médií bylo obětem mezi 20 a 40 lety a pocházely z různých francouzských měst.

Foto: Twitter @jpclement38, Reuters

Snímek zachycený uživatelem Twitteru ukazuje lavinu poblíž ledovce Armancet ve francouzských Alpách

V oblasti nepanovaly mimořádné povětrnostní podmínky a lavinová hrozba byla na druhém nejnižším stupni. Úřady ale upozorňují, že v posledních dnech se výrazně oteplilo a zvedl se silnější vítr, což mohlo přispět k sesuvu masy sněhu.

Podle agentury AFP je to jedno z nejhorších lavinových neštěstí ve francouzských Alpách za poslední roky.

Lavina ve Vysokých Tatrách zabila dva horolezce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám