Hlavní obsah

Lampedusa vyhlásila výjimečný stav, kvůli migrantům se propadá do chaosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský ostrov Lampedusa ve Středozemním moři se kvůli bezprecedentnímu přílivu migrantů v posledních dnech propadá do chaosu. Místní úřady proto vyhlásily výjimečný stav a šéf regionální správy Filippo Mannino apeloval na centrální vládu, aby ostrovu, který se ocitá „pod velkým tlakem“, poskytla potřebnou podporu.

Lampedusa vyhlásila výjimečný stav, kvůli migrantům se propadá do chaosuVideo: AP

 
Článek

„V posledních letech jsme projevili solidaritu a pohostinnost, ale nyní jsme už unavení. Nemáme struktury a logistiku na to, abychom se s tím vším dokázali vyrovnat. Požadujeme strukturální řešení,“ zdůraznil Mannino podle televizní stanice RAI.

Vyzval k okamžitému přesunu migrantů na Sicílii a italskou pevninu a k nasazení vojenských plavidel, která by měla zachycovat lodě s běženci ještě dříve, než se tito dostanou na ostrov.

Lampedusa se podle italských médií ocitá ve stavu totálního přetížení vzhledem k faktu, že od pondělí se na ostrově vylodilo devět tisíc migrantů, zatímco počet stálých obyvatel ostrova činí jen 6300. Rozhlasová stanice RadioGenoa označila situaci na ostrově za apokalypsu.

V zařízení pro uprchlíky spravovaném Mezinárodním výborem Červeného kříže na Lampeduse se nyní tísní více než šest tisíc lidí, ačkoli jeho kapacita činí jen 400 osob. Při rozdělování potravin propukl ve středu večer chaos a napětí se vyhrotilo také v přístavu, kde se stovky migrantů pokoušely prolomit bezpečnostní bariéry.

„Situace je mimo kontrolu,“ varovali místní úředníci. Ve čtvrtek by měly ostrov opustit asi tři tisíce migrantů.

Salvini: Je to válečný akt

Italský vicepremiér a ministr dopravy Matteo Salvini podle serveru Today.it označil nejnovější migrační vlnu ve směru na Lampedusu za „válečný akt“ proti Itálii. „Jestliže ve stejnou dobu připluje na ostrov 120 lodí, není to ojedinělý jev, ale válečný akt,“ zdůraznil s tím, že to přivádí nejen ostrov, ale celou Itálii na pokraj zhroucení.

„Jsem přesvědčen, že tento exodus má nějakou režii. Budeme o tom ve vládě diskutovat, ale už se nesmíme stát svědky podobných scén,“ varoval dále Salvini, šéf pravicové protiimigrační strany Liga.

Salvini nevyloučil, že vláda přikročí „k jakémukoli typu intervence“, jen aby příliv migrantů zastavila. „Pokud zůstanete sami, nemůžete jednat jinak,“ dodal bez dalšího upřesnění. Je možné, že narážel na Německo, které ve středu přerušilo naplňování dohody, na jejímž základě dobrovolně přijímalo uprchlíky přicházející z Itálie.

Foto: Stringer, Reuters

Podobná situace se odehrává i na Sicílii. Migranti čekají v přístavu Porto Empedocle na jihu ostrova

Německo přerušilo dobrovolné přijímání uprchlíků z Itálie

Evropa

Ministr zahraničí Antonio Tajani slíbil, že vláda udělá „s respektem k důstojnosti každé lidské bytosti vše, co je nezbytné, aby pomohla obyvatelům Lampedusy a migrantům, kteří nadále přicházejí na ostrov“.

„Děkuji policii a Červenému kříži za jejich úsilí. Pracujeme na tom, abychom příjezdy (migrantů) zastavili,“ uvedl ministr na sociální síti X.

Italská premiérka Giorgia Meloniová měla ve čtvrtek odcestovat do Budapešti, kde měla jednat se svým maďarským kolegou Viktorem Orbánem u příležitosti tzv. demografického summitu.

To jsme tu ještě neměli. Na italský ostrov s šesti tisíci obyvateli připlulo za jeden den pět tisíc migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám