Hlavní obsah

Kvůli střelbě u hranic zuří v Libanonu lesní požáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesní požáry se šíří v několikakilometrovém pásu na jihu Libanonu. Rozhořely se kvůli střelbě u hranic s Izraelem. S hašením, které ztěžují minová pole u hranice, libanonským hasičům pomáhají příslušníci mírové mise UNIFIL.

Foto: Profimedia.cz

Požár na libanonsko-izraelské hranici zahořel po přestřelce mezi Hizballáhem a izraelskou armádou.

Článek

Mluvčí mise Andrea Tenenti podle agentury Reuters uvedl, že zásah hasičům a příslušníkům UNIFIL komplikují silný vítr a vysoké teploty, ale také minová pole, která navíc představují hrozbu, že se plameny ještě víc rozšíří.

Zatím podle Tenentiho hoří především v neobydlených oblastech. „Na několika místech se ale požár dostal na dosah olivovníkových hájů kolem příhraničních vesnic,“ varoval mluvčí.

Ozbrojenci z militantního libanonského hnutí Hizballáh, které je součástí regionální šíitské aliance podporované Íránem, se podle Reuters denně pouštějí do přestřelek s izraelskými vojáky. Zahořelo kvůli tomu už několik ohnisek požárů.

Napětí na hranici stouplo po 7. říjnu, kdy začala válka Izraele proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy. O život zatím přišlo více než 40 bojovníků Hizballáhu a Izrael uvádí, že na hranici s Libanonem ztratil sedm vojáků.

Hizballáh ostřeluje Izraelcům kamery na hranicích. Zveřejnil video

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám