Hlavní obsah

Kvůli migrantům zavedlo Slovensko kontroly na hranicích s Maďarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s náporem ilegálních migrantů zavedlo Slovensko kontroly na čtyřech hraničních přechodech s Maďarskem. Novinkám to v sobotu potvrdila mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová.

Foto: Policie SR

Kvůli migrantům zavedlo Slovensko kontroly na hranicích s Maďarskem.

Článek

Nepřetržité kontroly jsou na hraničních přechodech Čuňovo-dálnice, Komárno, Medveďov a Štúrovo. „Za pátek bylo na území Slovenska zadrženo 222 ilegálních migrantů. Zintenzivnili jsme spolupráci operativních složek Slovenska, Maďarska, Rakouska a Česka při eliminaci převaděčství,“ zdůraznila Eliášová. Kvůli náporu migrantů kontroly na hraničních přechodech se Slovenskem zavedly ve čtvrtek Česko a Rakousko.

Od začátku roku 2022 slovenská jednotka boje proti ilegální migraci zajistila 127 převaděčů, kterým úřady prokázaly převedení 1850 migrantů. „Faktem je, že primárně, přibližně z 80 procent, přicházejí do Evropy ilegální migranti ze Srbska. Celkově je na západním Balkánu zaznamenán nárůst ilegální migrace o 205 procent,“ konstatoval slovenský ministr vnitra Roman Mikulec.

Slováci se zlobí kvůli kontrolám na hranicích

Evropa

Mikulec pozval na pondělí do Bratislavy ministry vnitra České republiky a Rakouska. Hlavním tématem jejich jednání bude ilegální migrace. „Slovensko se odmítá stát sběrným táborem pro migranty, které by vrátilo Česko či jiné země. Potřebujeme nalézt společné partnerské řešení na mezinárodní úrovni s cílem ochránit hranici schengenského prostoru,“ zdůraznil Mikulec.

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran upozornil, že Maďarsko až na výjimky odmítá převzít běžence ze Slovenska. Hlavní vlna migrantů přitom proudí ze Srbska přes Maďarsko, Slovensko a Česko do Německa.

Společné úsilí v boji proti ilegální migraci bude hlavním tématem také pondělního jednání maďarského premiéra Viktora Orbána, rakouského kancléře Karla Nehammera a srbského prezidenta Aleksandara Vučiće v Budapešti. V roce 2015 postavilo Maďarsko na hranicích se Srbskem dvojí plot, ale k zastavení náporu migrace to už nestačí. Nehammer avizoval, že na jednání by chtěl otevřít rovněž téma boje proti organizovanému zločinu a pašování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám