Hlavní obsah

Zdrcující závěry vyšetřující komise: ve francouzské církvi za 70 let zneužili 216 tisíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Představitelé francouzské katolické církve sexuálně zneužili přibližně 216 tisíc dětí v posledních sedmdesáti letech. V úterý to uvedl Jean-Marc Sauvé, předseda nezávislé komise, která vedla vyšetřování bezmála tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Předseda vyšetřovací komise Jean-Marc Sauvé

Článek

Počet obětí se zvýší na 330 tisíc, pokud se mezi ně započtou i trestné činy laiků, kteří pracovali pro církev, jako jsou učitelé v náboženských školách či v charitách.

Sauvé na tiskové konferenci řekl, že zneužívání dětí probíhalo systematicky. Církev podle vyšetřování nejen nepodnikala patřičné kroky, aby činům zabránila, ale naopak od nich ještě odvracela oči a nenahlašovala je. „Tím někdy cíleně vystavovala děti do přímého kontaktu s predátory,“ dodal Sauvé.

Tisíce činitelů církve zneužívaly děti ve Francii, ukázalo vyšetřování

Evropa

Chlapci představují 80 procent obětí, dívky 20 procent. Tato čísla jsou přibližně ve stejném poměru jako u sexuálního násilí na dětech všeobecně, kde chlapci představují 75 procent obětí.

Jste ostudou lidstva. V tomto pekle došlo nejen k ohavným zločinům, ale také ke ztrátě důvěry, zradě morálky a zradě dětí.
François Devaux, asociace La Parole Libérée

Komise navrhuje, aby církev zřídila tribunál, který by se přečiny jejích představitelů zabýval, a aby církev oběti odškodnila.

Sauvé před novináři kritizoval přístup církve, která až do roku 2000 projevovala „hluboký a naprostý nezájem, a dokonce krutost vůči obětem”. „Musíme se zbavit myšlenky, že sexuální násilí v církvi bylo vymýceno. Problém nadále přetrvává,” uvedl předseda komise.

„Jste ostudou lidstva. V tomto pekle došlo nejen k ohavným zločinům, ale také ke ztrátě důvěry, zradě morálky a zradě dětí,“ obvinil církev François Devaux, který vede asociaci La Parole Libérée, jejímiž členy jsou oběti sexuálního násilí způsobeného představiteli katolické církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám