Hlavní obsah

Křesťanka odsouzená k smrti v Súdánu bude propuštěna na svobodu

Súdánka Meriam Ishagová, nad kterou islámský soud vynesl rozsudek smrti oběšením za její konverzi ke křesťanství, se v následujících dnech dostane na svobodu. Oznámil to zástupce súdánského ministerstva zahraničí. Rozsudek vyvolal ostré protesty v zahraničí.

Foto: Gabriel Wani

Meriam Ishagová na svatební fotografii se svým manželem Danielem Wanim

Článek

Soud dal sedmadvacetileté Meriam Ishagové šanci zachovat si život, pokud by přestoupila zpět na islám, mladá žena to ale odmítla.  Kvůli jejímu těhotenství byl výkon trestu oběšením odložen o dva roky, aby se mohla starat o novorozené dítě. V úterý porodila ve vězení holčičku, během porodu byla spoutaná řetězy.

Meriam se narodila v rodině muslimského otce. Na svou obhajobu prohlásila, že ji matka vychovala jako ortodoxní křesťanku, neboť otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo neuznává její sňatek s křesťanem za právoplatný. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února s ní bylo v cele i její první dítě - dvacetiměsíční syn.

Velvyslanectví západních zemí a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali, pod petici organizace Amnesty International žádající jeho zrušení se podepsalo na 660 tisíc lidí. Súdán ochránce lidských práv na své území od roku 2005 nepouští.

Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Reklama

Související témata:

Související články

K smrti odsouzená Súdánka ve vězení porodila

V ženské věznici v Chartúmu porodila 27letá Súdánka, již odsoudili k smrti za to, že se nechce zříct křesťanství. Vykonání trestu bylo odloženo kvůli tomu, že...

Výběr článků

Načítám