Hlavní obsah

„Konečné řešení ruské otázky.“ Lavrov zase slovně šije do Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Západ, že na Ukrajině vede proti Rusku válku. Dění na Ukrajině je podle něj výsledkem příprav USA na hybridní válku proti Moskvě.

Foto: Reuters

Sergej Lavrov

Článek

„Západ prostřednictvím Ukrajiny vede válku, jejímž úkolem je konečné řešení ‚ruské otázky‘,“ řekl ruský ministr zahraničí na výroční tiskové konferenci, kde hodnotí výsledky ruské diplomacie v uplynulém roce.

„Démonizace, vydírání, sankce, hrozba silou. Politika Západu zničit tradiční vazby historických partnerů jsou prostředky, které Spojené státy používají proti konkurentům,“ uvedl. Podle jeho slov „konfrontační agenda EU a NATO přímo staví Evropany do podřízenosti Severoatlantické alianci ve věci geopolitického odstrašení Ruska a Číny“.

Lavrov tvrdí, že principy OSN jsou překrouceny Západem. „Nerespektovaly se zásady nevměšování do vnitřních záležitostí, stokrát Spojené státy použily své síly v zahraničí, což je hrubé porušení Charty OSN,“ řekl Lavrov.

Speciální vojenská operace má podle šéfa ruské diplomacie jasné cíle, které „nebyly vymyšleny“. „Na Ukrajině, stejně jako na jakémkoli území hraničícím s Ruskem, by neměla existovat žádná vojenská infrastruktura, která ohrožuje náš stát, neměla by existovat žádná diskriminace, pronásledování našich krajanů, kteří jsou občany Ukrajiny, ale chtějí si zachovat svůj jazyk, kulturu, možnost vychovávat své děti v této kultuře, jak je uvedeno v ústavě Ukrajiny,“ řekl.

Jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ministr zahraničí vyloučil. „Když jsme podpořili žádost Ukrajiny o jednání, návrh urovnání navržený Ukrajinou, Ukrajina dostala facku. Během léta a začátku podzimu zástupci Západu tvrdili, že je příliš brzy na to, aby se přistoupilo k jednáním. Že je nutné zemi dodat více zbraní. Zelenskyj navíc předkládá absurdní iniciativy: Pokání Ruska, tribunál, odsouzení. Jednání se Zelenským nepřicházejí v úvahu, protože zakázal jednání s Ruskem na legislativní úrovni.“

Američané nám vyhrožovali fyzickým odstraněním Putina, tvrdí Lavrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám