Hlavní obsah

Kohl se tajně zavázal magnátu Kirchovi k "poradenství"

Novinky, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý exkancléř Helmut Kohl byl v letech 1999 až 2002 vázán tajnou smlouvou s mediálním magnátem Leo Kirchem, podle níž pro něj vykonával "poradenskou činnost". Smlouva podle německé televize n-tv budí podezření, že Kohl mohl být podnikatelem zkorumpován již v době své vlády, a i nyní za smluvní služby dostává zaplaceno.

Foto: HZS JMK

Ilustrační foto

Článek

Jak odhalila televizní stanice NDR (Severoněmecký rozhlas) v pořadu Panorama, Kohl dostával za svou "poradenskou činnost" pro Kircha 600 tisíc marek (307 tisíc eur, neboli téměř deset miliónů korun) ročně v "pravidelných splátkách" počátkem každého měsíce. Za to musel s magnátem ročně vést "až dvanáct osobních rozhovorů k aktuálnímu a strategickému vývoji v Německu a v Evropě".

Bylo vše antidatováno?

Možné ovšem podle spekulací médií také je, že smlouva byla antedatovaná, přičemž vznikla až v době, kdy byl Kohl po své volební porážce na podzim roku 1998 obyčejným poslancem, a nemohl tedy být Kirchovi příliš užitečný, a Kirch tak dodatečně Kohlovi zaplatil za skutečné "služby", které mu poskytl ještě jako kancléř.

Podezření z korupce existuje

V tomto smyslu se ostatně vyjádřil i poslanec Zelených Christian Ströbele, který je členem parlamentního vyšetřovacího výboru k tajným kontům CDU a Kohla: " Smlouva budí nutkavé podezření dodatečného placení za kroky vlády," případně za získání nějakých výhod.

Podle NDR se oba smluvní partneři zavázali k "bezpodmínečnému dodržení důvěrnosti" o obsahu smlouvy a poskytnutých služeb. Podle hamburského experta na pracovní smlouvy Jense Gäberta by již obyčejné společné pití kávy a debata o politické situaci bylo naplněním dohody, protože chybí bližší charakteristika činnosti a její časové vymezení.

Utajení bylo dokonalé

Pozoruhodné je i to, že právně byla smlouva uzavřena mezi Kirchovou firmou Taurus GmbH a poradenskou firmou pro politiku P, která je majetkem Kohlova syna Waltra. Kohl prý smlouvu podepsal s písemnou poznámkou: Se souhlasem vzal na vědomí. Tato formulace mu podle některých výkladů dala možnost utajit obsah i existenci smlouvy před Spolkovým sněmem.

Reklama

Výběr článků

Načítám