Hlavní obsah

Kohl dostal zásah vínem

Novinky, Jan Kovařík, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRÉMY

Vínem polil německého exkancléře Helmuta Kohla (73) zatím nejmenovaný mladík v Brémách, když politik přicházel na předvolební shromáždění křesťanských demokratů (CDU) před zemskými volbami 25. května. Kohlovi bodygardi útočníka strhli k zemi a poté ho policie odvedla ke zjištění totožnosti.

Foto: Jiří Růzha

Turnaj O pečeného králíka - souboj družstav Smrťáci versus Zajíci.

Článek

Agentury to oznámily v úterý, aniž by uvedly, kdy přesně se vše stalo. Incident vyvedl na chvíli exkancléře z rovnováhy, ale potom se u řečnického pultíku snažil vše uvést do žertovné polohy. "Víno je pořád lepší než vajíčka nebo nějaká smradlavá tekutina," prohlásil a jako rodák z vinařského kraje v Porýní-Falci litoval, že to nebyl mok právě z jemu známých míst.

Exkancléř častým "terčem"

Kohl už zažil podobný útok v roce 1991 ve východoněmeckém Halle, když ho jeden z odpůrců trefil zkaženým vejcem a exkancléř se proti muži za policejním zátarasem divoce rozběhl a jeho tělesní strážci měli plné ruce práce, aby ho zastavili. O rok později se ve Schwerinu, rovněž na východě SRN, neúspěšně pokusil další muž o útok na tehdejšího kancléře.

Brémská CDU stála za Kohlem při jeho aféře kolem tajných fondů strany v roce 1999 a v roce 2000 ho dokonce pozvala na své tradiční novoroční setkání. Kohl to brémským straníkům chce oplatit v předvolebním boji - CDU usiluje stát se nejsilnější v této malé spolkové zemi, kde nyní vládne v koalici se silnější SPD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám