Hlavní obsah

Kočner v SMS avizoval, že chystá vraždu Kuciaka, píší slovenská média

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který byl obviněn z vraždy novináře Jána Kuciaka, údajně měsíc před činem avizoval svůj záměr ve vulgární SMS zaslané šéfovi finanční skupiny Penta Jaroslavu Haščákovi. Píší o tom slovenská média. Haščák okamžitě odmítl, že by s Kočnerem komunikoval o něčí likvidaci.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Podle Denníku N napsal Kočner 17. ledna 2018 v esemesce: „Jinak, pracuji na odj.bání ču.áka.“ Haščák údajně odepsal: „Řekneme si to, až budeme spolu.“

Podle televize Markíza je tato komunikace součástí důkazů proti Kočnerovi, který byl obviněn z objednání vraždy novináře Kuciaka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača

Haščák ovšem odmítl, že by s Kočnerem byť v náznacích komunikoval na téma fyzické likvidace jakékoli osoby. „Zásadně odmítám spojování mé osoby s těmito skutečnostmi a ohrazuji se vůči dezinformacím, které se v tomto kontextu objevují,“ uvedl v prohlášení šéf Penty.

Autenticitu zpráv prý nedokáže potvrdit, protože je ve své komunikaci nenašel.

Slovenská speciální prokuratura ve čtvrtek oznámila, že Kočner byl obviněn z objednání vraždy investigativního novináře Kuciaka. Prokuratura potvrdila, že důvodem vraždy byla Kuciakova novinářská činnost.

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili 21. února 2018. V září byli v souvislosti s vraždou zadrženi na jižním Slovensku čtyři muži a jedna žena. Střelcem měl být Tomáš Szabó, řidičem Miroslav Marček, zprostředkovatelem činu Zoltán Andruskó a objednavatelkou Alena Zsuzsová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Spis týkající se vraždy Jána Kuciaka má přes 15 tisíc stránek

Kočner je momentálně umístěn ve vazbě v Banské Bystrici, ale v souvislosti s jinou kauzou, podezřením na podvod. Případ se týká falšování směnek komerční televize Markíza ve výši téměř 70 milionů eur (1,8 miliardy korun).

Kontroverzní podnikatel vyhrožoval novináři po telefonu. „Teď se začnu zajímat já o vás, pane Kuciak, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat a budu i já zveřejňovat vše, co na vás najdu,“ řekl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob Jána Kuciaka v obci Štiavnik na severu Slovenska

Dva dny poté podal Kuciak na generální prokuratuře trestní oznámení. Podání pak prošlo na krajskou a okresní prokuraturu. Okresní prokuratura tvrdila, že verbální projev Kočnera vůči Kuciakovi je možné hodnotit jako společensky nevhodný, ale nenaplnil znaky skutkové podstaty přečinu nebezpečného vyhrožování.

Reklama

Výběr článků

Načítám