Hlavní obsah

Kočky mohou přispět k mutaci viru H5N1

ROTTERDAM

Nizozemští vědci z Erasmova zdravotního centra varují, že kočky mohou hrát velkou roli při případné mutaci viru H5N1, která by se mohla šířit přímo mezi lidmi. Zatím se lidé nakazili jen od ptáků, kočky se však mohou nakazit jedna od druhé.

Článek

"Bez ohledu na to, jakou roli kočky hrají při přenosu vitu H5N1 na jiné druhy zvířat, mohou napomoci adaptaci viru tak, aby se přenášel z člověka na člověka," uvedli ve zprávě otištěné v časopisu Nature. Nemoc se rozvinula u všech osmi testovaných koček, byť byly vystaveny viru různým způsobem. Nakazily se nejen přímo od nemocných ptáků, virus se přenášel i z nakažené kočky na kočku zdravou. Doposud se předpokládalo, že kočky musí přijít do blízkého styku s nakaženým ptákem, nejlépe ho pozřít. V přírodě však k tomuto způsobu přenosu nedošlo.

U koček nebyla sice zjištěna mutace viru, ale to, že se může šířit mezi kočkami, vyvolává obavy, že virus, který je přenositelný mezi kočkami, by snadno mohl zmutovat a přenášet se i z člověka na člověka,. Dosud se uváděla spíše varianta, že by k tomu mohlo dojít ne přes kočky, ale přes prasata. Nizozemci proto kladou důraz na nutnost uchránit kočky před nákazou, v rizikových oblastech by měly být drženy doma, aby nepřišly do styku s nakaženými ptáky, což však bude v některých zemích obtížné zajistit.

Mezinárodní zdravotnická organizace WHO přitom ještě v únoru tvrdila, že nejsou důkazy, že by kočky hrály v přenosu nemoci velkou roli, i když od února 2004 je známo, že se kočkovité šelmy mohou virem nakazit, ptačí chřipkou onemocněli tygři v bangkokské zoo, kde je krmili mrtvou nakaženou drůbeží. Nemoc se později objevila nejen u dalších velkých koček, jako jsou levharti, ale také u kočky domácí. Nakazil se jí například kocour za německé Rujaně, který utekl majiteli.

Kromě koček a prasat se mohou virem nakazit i cibetkovité šelmy, považované také za možný zdroj nákazy vyvolávající SARS.

Reklama

Výběr článků

Načítám