Hlavní obsah

KLDR odsoudila jihokorejského misionáře za údajnou špionáž k doživotí

Soul

Doživotní nucené práce. Takový je trest pro jihokorejského baptistického kazatele, který v pátek vyřkl soud v KLDR. Misionáře obvinil z přípravy ke vzniku tajné církve a ze špionáže.

Článek

Severokorejská státní média uvedla, že se přiznal se k náboženské činnosti zaměřené proti KLDR a ke "zhoubnému poškozování důstojnosti nejvyššího vedení" Severní Koreje.

Podle prohlášení KLDR měl obviněný Kim Čong-uk obhájce, podrobnosti od soudu však nebylo možné potvrdit z nezávislého zdroje. Blíže neidentifikovaný právník uvedl, že Kim "upřímně litoval svých zločinů a omluvil se za ně" a požádal, aby mu soud zmírnil trest smrti požadovaný žalobci.

Za vlastnictví bible až poprava

Ústava KLDR zaručuje svobodu náboženského vyznání, ve skutečnosti však vláda toleruje jen schválené služby. Podle uprchlíků ze země mohou být lidé za distribuci Bible a tajné bohoslužby odsouzeni k vyhnanství do pracovního tábora nebo popraveni.

Podle KLDR byl misionář zatčen loni v říjnu, když překračoval hranici země z Číny. V únoru se Kim objevil v severokorejské televizi, kde prohlásil, že mu pomáhala jihokorejská tajná služba a omluvil se za spáchání protistátních zločinů. Jižní Korea špionáž v souvislosti s Kimem popřela.

Loni KLDR odsoudila k 15 letům těžkých prací zaměstnance americké cestovní kanceláře Kennetha Baea za spáchání "nepřátelských činů" proti zemi. Na počátku letošního roku byl zatčen v Pchjongjangu Australan John Short kvůli tomu, že se údajně snažil distribuovat křesťanské materiály. Později byl propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám