Hlavní obsah

KLDR bude pokračovat v jaderném programu kvůli Jižní Koreji

SOUL

Severní Korea oznámila, že poslední informace o jihokorejských jaderných experimentech ji vedou k tomu, aby navzdory tlakům mezinárodního společenství pokračovala ve svém jaderném programu. V sobotu o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap.

Foto: Zdroj MMO

Primátor města Ostravy Tomáš Macura u prvňáčků v ZŠ Bohumínské.

Článek

Pchjongjang to odůvodňuje tím, že Soul v letech 1982 a 2000 prováděl tajné experimenty s obohaceným uranem a plutoniem. Ve čtvrtek Soul přiznal, že se jeho vědcům podařilo v roce 1982 získat malé množství plutonia. Už předtím přiznal, že v roce 2000 jeho vědci bez svolení vlády vyrobili malé množství vysoce obohaceného uranu vhodného pro jaderné zbraně.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí odsoudil jihokorejské pokusy jako záležitost "zjevně vojenského charakteru" a dodal: "Je jasné, že za takové situace Severní Korea nikdy nemůže ukončit svůj jaderný program."

Prohlášení zveřejněné severokorejskou agenturou KCNA zdůrazňuje, že Severní Korea "si nemůže pomoci, ale musí spojovat informace" o jihokorejských nepovolených jaderných pokusech s úsilím o obnovu rozhovorů, jimiž se snaží zahraničí odvrátit Pchjongjang od pokračování jeho jaderného programu. Uvedla, že další pokračování šestistranných jednání mezi KLDR, Spojenými státy, Ruskem, Čínou a Japonskem o zastavení severokorejského programu musí Pchojngjang ještě zvážit. Mělo se konat 22. září, jihokorejský ministr zahraničí Pan Ki-mun však už prohlásil, že není důvod k optimismu.  V KLDR jednaní naní předtsvaité Číny a Velké Británie.

Současně KLDR obvinila Spojené státy, že poskytly Jižní Koreji technickou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám