Hlavní obsah

Klaus v Hongkongu o lidských právech nehovořil

– HONGKONG

Prezident Václav Klaus zahájil v Hongkongu cestu po Číně. Zaměřuje se na navazování politických i ekonomických kontaktů.. Sešel se s nejvyšším hongkongským představitelem Tungem Cheem Hwaem i se zástupci obchodních kruhů. Na otázku o lidských právech nechtěl odpovídat

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Cenu převzal začátkem března ředitel marketingu a komunikace společnosti Plzeň 2015 Radovan Auer.

Článek

Podle českého prezidenta není zapotřebí tuto záležitost "vytýkat ze závorky". Toto téma by mělo mít místo, které mu přísluší, dodal..

V centru pozornosti obchod

Členy Hongkongské obchodní komory ubezpečil, že vstup do Evropské unie nebude znamenat, že se ČR uzavře v Evropě. To není smyslem vstupu, řekl s tím, že právě jeho cesta po Číně tato slova potvrzuje.

Výkonný ředitel Hongkongské obchodní komory Eden Woon nabízel českým firmám, že by mohly využít Hongkongu ke vstupu na čínský trh. V Hongkongu podle něj nejsou v obchodování odlišnosti od západního světa. Čína samotná je obrovský a slibný trh, ale s jinými zvyklostmi, podotkl Woon.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla v roce 1997 pod čínskou správu a v rámci uspořádání "jedna země dva systémy" si uchovává postavení významného ekonomického a finančního střediska s odlišnými politickými i ekonomickými pravidly, než jsou uplatňována ve zbytku Číny. Je nadále mezinárodním velkoměstem se svobodným tiskem a vládou práva, zdůraznil Woon.

Hongkong pod tlakem Pekingu

V posledních týdnech v Hongkongu roste napětí kvůli  sporům s vládou v Pekingu, které se týkají budoucího  politického uspořádání a způsobu místních voleb. Podle Klause  hongkongští představitelé stále situaci hodnotí velmi  optimisticky a věří, že bude nalezeno pro ně pozitivní řešení.   Klaus vyjádřil naději, že demokratizace v Hongkongu i jinde v Číně bude pokračovat a "dříve či později dosáhne úrovně ekonomické svobody, která tady v každém případě existuje".

O porušování lidských práv v Číně OSN nehlasovala

Čínská vláda je mimořádně spokojená s rozhodnutím Komise OSN pro lidská práva v Ženevě, že nebude hlasovat o rezoluci odsuzující porušování lidských práv v této zemi. Rezoluci předložily Spojené státy a Číně se podařilo návrh zablokovat procedurálními kličkami. "Spojené státy se samy takovými kroky izolují," řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Kchung Čchüan. "Měly by si vzít ponaučení ze svých nezdarů a upustit od konfrontace s Čínou."

Disident Harry Wu neodmítá obchod s Čínou

V Praze je na návštěvě čínský disident Harry Wu jako host mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2004. Představí na něm své snímky Komunistická charita a Čínský gulag. Wu není proti obchodování ostatních států se svou zemí, obchod by ale podle něj měl doprovázet import myšlenek svobody. I proto nemá Wu jednoznačně negativní postoj k chystaným letním olympijským hrám v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám