Hlavní obsah

Kim trefil při testování balistické rakety vlastní město

Právo, ČTK, BBC, znk

Severokorejský režim zasáhl při nepodařeném testu balistické rakety své vlastní město. Raketa středního doletu Hwasong-12, jež byla loni 28. dubna odpálena ze základny Pukčchang, kvůli selhání motorů neuletěla ani 40 kilometrů a dopadla na město Tokčchon. O incidentu nyní informoval web The Diplomat.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská balistická střela Hwasong-12

Článek

Tokčchon leží zhruba 150 km na sever od hlavního města Pchjongjangu a má na 200 tisíc obyvatel. Střela zasáhla průmyslový komplex obklopený rezidenčními a komerčními budovami, takže podle webu místní obyvatelé explozi určitě zaznamenali.

Nejsou však zprávy o tom, zda došlo k obětem na životech. Satelitní záběry nicméně ukázaly poničené části budov v komplexu.

Raketě podle amerických expertů selhaly motory prvního stupně zhruba po minutě letu. Střela podle nich dosáhla maximální výšky 70 kilometrů. Hwasong-12 na kapalné palivo má standardní dolet mezi 3700 až 6000 kilometry a poprvé byla úspěšně otestována měsíc po zmíněné havárii.

Severní Korea mezitím přijala nabídku Soulu na uspořádání oficiálních rozhovorů, které se uskuteční v úterý, oznámila v pátek jihokorejská vláda. Předmětem bude severokorejská účast na zimní olympiádě v Pchjongčchangu a „další otázky oboustranného zájmu“.

Jednání – první od prosince 2015 – proběhne na vysoké úrovni, upřesnila agentura Jonhap. [celá zpráva]

Čína zpřísní sankce

Americký prezident Donald Trump a jeho jihokorejský protějšek Mun Če-in se ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru dohodli, že se během olympiády neuskuteční žádné společné vojenské cvičení. To Pchjongjang obvykle považuje za ohrožení bezpečnosti KLDR.

Kima naopak nepotěšila Čína, která v souladu s novými přísnými sankcemi Rady bezpečnosti OSN zakáže export oceli, průmyslových strojů a vozidel a nadále omezí vývoz ropy a ropných produktů do Severní Koreje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám