Hlavní obsah

„Doletí až do Japonska.“ Šojgu Kimovi ve Vladivostoku ukázal ruské bombardéry a vojenskou fregatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce KLDR Kim Čong-un v sobotu při svém pátém dni návštěvy Ruska absolvoval prohlídku vojenského vybavení na základnách ruského Dálného východu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mu v okolí města Vladivostok předvedl bombardéry schopné nést jaderné zbraně, nadzvukové střely či fregatu Maršál Šapošnikov.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Severokorejský diktátor Kim Čong-un (vpravo) v doprovodu ruského ministra obrany Sergeje Šojgua na prohlídce ruského vojenského vybavení

Článek

Kimova návštěva má podle obou stran ukázat možnosti spolupráce obou zemí v době, kdy Rusko potřebuje další zbraně pro svou pokračující agresi na Ukrajině. Severokorejský diktátor v sobotu podle agentur zhlédl například bombardéry Tu-160, Tu-95 a Tu-22, které Moskva nasazuje v ukrajinské válce.

KOMENTÁŘ: Jednání Kima s Putinem nastolila novou realitu. Nebezpečnější – Alex Švamberk

Komentáře

„Mohou doletět do Japonska a zpátky,“ prohlásil podle agentur Šojgu. Kim se na zveřejněných záběrech usmívá a ptá se například na to, jak se z bombardérů odpalují střely.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský diktátor Kim Čong-un a ruský ministr obrany Sergej Šojgu poslouchají výklad šéfa ruského námořnictva, admirála Nikolaje Jevmenova na palubě fregaty Admirál Šapošnikov.

Ruský ministr mu předvedl rovněž letoun Mig-31 vybavený nadzvukovými střelami Kinžal, které mohou nést jaderné hlavice. Jejich dolet je až 2000 kilometrů a jejich rychlost je až 12 000 kilometrů v hodině.

Západ se obává vojenské spolupráce Rusko–KLDR

Severokorejský vůdce přijel do Ruska v úterý obrněným vlakem a na nádraží Chasan poblíž rusko-severokorejské hranice jej přivítali funkcionáři. Po dlouhé cestě vlakem na sever se ve středu na kosmodromu Vostočnyj setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterému vyjádřil podporu všech jeho kroků. V pátek pak navštívil město Komsomolsk na Amuru a tamní letecký závod, kde se vyrábějí stíhačky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Delegace severokorejského diktátora Kim Čong-una na prohlídce ruského vojenského vybavení ve Vladivostoku. Vojenská spolupráce s KLDR je porušením sankcí RB OSN, pro které hlasovalo samo Rusko.

Možná užší zbrojní spolupráce mezi Severní Koreou a Ruskem vyvolává obavy nejen v Jižní Koreji, ale také ve Spojených státech. Obě země jsou znepokojeny z toho, že by nevyzpytatelný severokorejský diktátor mohl získat přístup k některým vyspělejším technologiím z Ruska a naopak poskytnout Moskvě nedostávající se zbraně pro pokračování války na Ukrajině.

Washington i Soul v pátek prohlásily, že vojenská spolupráce obou zemí je porušením sankcí OSN vůči Pchjongjangu. Kreml po Putinově setkání s Kimem prohlásil, že oba státy budou spolupracovat v citlivých oblastech, neupřesnil však, zda půjde i o dodávky zbraní.

Unese ho to? Ochranka důkladně zkoumala židli pro Kima

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám