Hlavní obsah

Kerry vyhrál primárky v Michiganu i Washingtonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Demokratický senátor John Kerry si v sobotu po volebních shromážděních v Michiganu a primárkách ve státě Washington opět upevnil postavení favorita před pěti dalšími uchazeči o nominaci do amerických prezidentských voleb. V Michiganu získal 50 procent voličů ve srovnání se 17 procenty pro bývalého guvernéra Howarda Deana a 17 procenty pro senátora Johna Edwardse.

Foto: archív autora

Vozejkmap

Článek

Michigan vysílá na stranický sjezd 128 delegátů, což je zatím největší množství ze všech států, kde se dosud primárky či volební shromáždění konala. Ve státě Washington na západním pobřeží Spojených států, který vysílá 76 delegátů, si Kerry odnesl 49 procent hlasů a Dean jen třicet procent.

Kerry - ten, který porazí Bushe?

Kerry je nyní považován i v průzkumech veřejného mínění za jediného kandidáta demokratů schopného porazit v prezidentských volbách prezidenta George Bushe. Vědom si svého postavení možného Bushova vyzyvatele Kerry v sobotu obvinil jeho stoupence ze zahájení očerňovací a pomlouvačné kampaně. "Je mi jasné, že začali s útokem," řekl Kerry na shromáždění před tradičním slavnostní večeří demokratů ve Virgínii s tím, že republikáni chtějí vyrukovat s polopravdami a lžemi.

Podle amerických médií Kerry reagoval na republikánské kritiky, kteří ho líčí jako massachusettského liberála, který stojí mimo hlavní americký hodnotový proud. Podobné výpady zlikvidovaly v roce 1988 demokratického kandidáta Michaela Dukakise, který tehdy soupeřil o prezidentský úřad s Bushem starším.

Kerry na večeři obvinil Bushovu administrativu z extrémismu kvůli rozpočtovému deficitu, daňovým škrtům ve prospěch bohatých v době války a hospodářské politice, která stála zemi tři milióny pracovních míst v uplynulých třech letech.

Průzkum: Kerry by dnes vyhrál

Pokud by se prezidentské volby v USA konaly dnes (8. 2.2004), zvítězil by v nich John Kerry. Vyplývá to z výsledků průzkumu , který provedla společnost PSRA pro časopis Newsweek.

Kerry by získal 50 % hlasů ve srovnání se 45 %, které by dostal nynější prezident George Bush.

Oproti tomu Bush by zvítězil, kdyby jeho soupeřem byl senátor ze Severní Karoliny John Edwards, a to poměrem 49 ku 44 procentům. Bush by porazil i Howarda Deana poměrem hlasů 50 ku 44 procentům.

"Doma i v zahraničí, napříč celým spektrem, Amerika stojí ve volbách před základním rozhodnutím, zda budeme v hlavním hodnotovém proudu, který definuje naši historii, nebo budeme pokračovat extrémní cestou Bushovy administrativy, cestou, která je v zásadním rozporu s naší historií a nadějemi," řekl Kerry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám