Hlavní obsah

Kennedyho prý nechal zabít v Dallasu Castro

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostislav Matulík

Za nejzáhadnější a nejdiskutovanější politickou vraždou 20. století, atentátem na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, údajně stála kubánská tajná služba.

Článek

Tvrdí to nový dokumentární film Schůzka se smrtí, který v pátek odvysílá německá televize. Na režim Fidela Castra ve snímku ukázal prstem bývalý kubánský agent Oscar Marino, podle nějž se Havana chtěla Kennedymu pomstít za křížové tažení proti kubánské revoluci, a zejména za plány na zavraždění kubánského vůdce.

"Ptáte se, proč jsme si vybrali atentátníka Lee Harveye Oswalda?" říká Marino v diskusi s německým režisérem Wilfriedem Huismannem. "Je to jednoduché - nenáviděl svou zemi a měl i další potřebné charakteristiky. Navíc jsme nikoho jiného neměli, museli jsme se spokojit s tím, kdo byl k mání," říká agent.

Německý režisér v dokumentu zase tvrdí, že mu trvalo tři roky, než přemluvil klíčové svědky z amerických, kubánských a sovětských tajných služeb, aby promluvili o Oswaldových kubánských vazbách. K odhalení přispěla i část archívů KGB a materiály mexických zpravodajců.

Johnson to nechal ze strachu utajit

V pořadu například vypovídá exagent FBI Lawrence Keenan, který po atentátu dostal za úkol prozkoumat mexickou stopu. Když prý ale narazil na důkazy o přímé účasti Kubánců, šéf FBI J. Edgar Hoover ho na přímý rozkaz prezidenta Lyndona Johnsona během tří dnů odvolal z vyšetřování. "Byla to jedna z nejhorších blamáží FBI," vzpomíná Keenan, podle nějž se Johnsonova administrativa bála, že by ji odhalení pravdy donutilo vést odvetnou válku s Kubou. "Johnson měl nelíčený strach o vlastní život," tvrdí svědek.

Tuto verzi potvrzuje i někdejší Kennedyho poradce Alexander Haig, který se v roce 1981 stal ministrem zahraničí USA: "Johnson chtěl za každou cenu uchránit Američany před zjištěním, že Fidel byl schopen zabít jejich prezidenta. Každopádně umíral s pevným přesvědčením, že hlavním viníkem je Castro."

Podle Haiga navíc USA reálně hrozilo pravicové povstání, které by odstavilo Demokratickou stranu od moci nejméně na dvě generace.

CIA měla právě 22. listopadu 1963 zlikvidovat Castra

Huismannův dokument také odhaluje rozsah tajné války mezi USA a Kubou - prezident Kennedy se svým bratrem Robertem prý naplánovali celkem osm atentátů, všechny ale zmařil sám jimi najatý vrah Rolando Cubela, jemuž prý učaroval "Líder Máximo" - Castro. "Poslední pokus byl naplánován na 22. listopadu 1963, tedy na den zavraždění Kennedyho. Castro byl ale rychlejší než my," tvrdí v pořadu činitel CIA, jehož totožnost zůstala utajena. Ironií osudu je, že Oswalda získal právě zrádný americký agent, původně pověřený plánováním Castrovy smrti.

Pro potvrzení komplikované Huismannovy teorie chybí jediné -věrohodné svědectví jiného kubánského agenta, který se podle archívů sovětské KGB skutečně sešel v Mexiku s Oswaldem. Ten ale dnes žije jako penzionovaný chirurg v Madridu a vše odbývá velmi stručně: "Jsou to bohapusté lži!"

Anketa

Věříte teorii, že Kennedyho nechal zabít Castro?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 387 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám