Hlavní obsah

„Když se žena opije, vlk si ji najde.“ Partner italské premiérky čelí kritice kvůli výrokům k znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní partner italské premiérky Giorgie Meloniové, televizní moderátor Andrea Giambruno, se dostal pod palbu kritiky za výrok, který pronesl ve své talkshow věnované tématu znásilnění. Giambruno čelí nařčení, že zaměňuje pachatele a oběti těchto zločinů.

Foto: Profimedia.cz

Andrea Giambruno, partner italské premiérky Giorgie Meloniové

Článek

Z jeho prohlášení podle kritiků citovaných deníkem Il Giornale vyplynulo, že když se ženy dostanou pod vliv alkoholu, zvyšují tím riziko, že je někdo znásilní.

„Pokud jdete tančit, máte plné právo se opíjet. Ale pokud se opilosti a ztrátě vědomí vyhnete, možná se také vyhnete určitým problémům. V opačném případě si vás vlk najde,“ řekl ve svém pořadu Diario del giorno (Deník) vysílaném soukromou televizní stanicí Rete4.

Následovala lavina pohoršených reakcí. „Vzkazují Giambrunovi, že chlapci by měli být vychovávání k respektu vůči dívkám namísto toho, aby je vyzývali k opatrnosti,“ uvedla senátorka za opoziční Demokratickou stranu Cecilia D’Eliaová.

Představitelé opozičního Hnutí pěti hvězd dokonce vyzvali mediální skupinu Mediaset, zaměstnavatele Giambruna, aby vůči moderátorovi přijala odpovídající opatření.

Giambruno kritiku odmítl s tím, že jeho slova byla „vytržena z kontextu“ s cílem vyvolat konflikt. „Neřekl jsem, že je mužům dovoleno znásilňovat opilé ženy,“ reagoval moderátor, jehož životní partnerka je předsedkyní krajně pravicové strany Bratři Itálie.

„Falešné titulky“

„Někteří politici naskakují na falešné titulky a požadují, abych byl suspendován. Ale proč? Protože jsem odrazoval mladé lidi od konzumace drog a alkoholu?“ zdůraznil Giambruno.

Premiérka Meloniová, která má s Giambrunem šestiletou dceru, se k výroku svého druha zatím nevyjádřila.

Nedávno se Giambruno postaral o rozruch, když se – rovněž ve svém pořadu – ostře obul do německého ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha. Ten si během červencové dovolené v Itálii stěžoval na vedra a zpochybnil jižní Evropu včetně Apeninského poloostrova jako turistický cíl v budoucnosti. Giambruno ministrovi vzkázal, že když se mu v Itálii nelíbí, ať příště zůstane doma v Německu.

„Když se ti tu nelíbí, zůstaň doma“. Partner premiérky Meloniové se obul do německého ministra na dovolené v Itálii

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám