Hlavní obsah

„Když se ti tu nelíbí, zůstaň doma“. Partner premiérky Meloniové se obul do německého ministra na dovolené v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní partner italské premiérky Giorgie Meloniové, televizní moderátor Andrea Giambruno, razantně odmítl kritickou poznámku německého ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha na adresu Itálie jako turistického cíle.

Foto: Profimedia.cz

Andrea Giambruno, partner italské premiérky Giorgie Meloniové

Článek

Lauterbach se podle listu l’Unità dopustil sporného výroku na sociálních sítích, když tento měsíc pobýval na dovolené na severu Apeninského poloostrova. Reagoval na úmorná červencová vedra, která na Twitteru označil za „spektakulární“.

K tomu dodal: „Jestli to tak bude pokračovat, nebudou mít tyto prázdninové destinace z dlouhodobého hlediska žádnou budoucnost. Změny klimatu ničí jih Evropy. Jedna éra se blíží ke konci.“

„Merkelová sem jezdí pořád“

To řadu Italů rozlítilo. Nejdrsněji se ohradil Giambruno, který pracuje jako moderátor pořadu Diario del Giorno soukromé televizní stanice Rete 4. „Když se ti tady nelíbí, zůstaň doma,“ vzkázal Lauterbachovi ze studia.

„Dvacet až třicet let nám Němci kážou, jak máme žít,“ hřímal dále Giambruno s tím, že změna klimatu stejně není žádnou novinkou. „Angela Merkelová (bývalá německá kancléřka) sem jezdí pořád. A ty jsi ve Schwarzwaldu a jsi v pohodě, viď?“ dodal v narážce na lesnaté pohoří na jihozápadě Německa.

Už dříve reagovali na Lauterbacha italská ministryně turistického ruchu Daniela Santanchèová a šéf italského turistického svazu Fiavet, Giuseppe Ciminnisi, byli ale mírnější.

„Děkuji německému ministru zdravotnictví, že si zvolil jako cíl dovolené Itálii, která byla vždy oblíbenou destinací jeho krajanů. A samozřejmě se těšíme, že jej budeme moci přivítat (v Itálii) i v budoucnu,“ uvedla Santanchèová.

Ciminnisi se nechal slyšet, že Lauterbachovu „tezi“ je „těžké objektivně posoudit“ a že německý ministr by měl svůj názor podložit „objektivnějšími údaji“.

Itálie se připravuje na vlnu veder

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám