Hlavní obsah

Katalánský premiér naznačil, že počítá s vyhlášením nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Katalánsko uplatní zákon o referendu, který vybízí k vyhlášení nezávislosti regionu, pokud se pro tento krok v hlasování vyslovila většina, uvedl katalánský premiér Carles Puigdemont podle agentury Reuters v televizním pořadu, který se má vysílat ještě v neděli.

Foto: Jordi Bedmar, ČTK/AP

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

„S vyhlášením nezávislosti - a my neříkáme 'jednostranné' vyhlášení nezávislosti - se počítá v zákonu o referendu, pokud jde o uplatnění jeho výsledků. Uplatníme to, co praví zákon,” řekl Puigdemont v pořadu katalánské stanice TV3, jehož výňatky se v předstihu objevily na internetu.

Katalánská vláda tvrdí, že více než 90 procent z odevzdaných hlasů bylo pro odtržení Katalánska od Španělska. Účast ale činila jen 43 procent z oprávněných voličů. Španělské úřady označily referendum za nezákonné.

Podle katalánského zákona by měl parlament vyhlásit nezávislost regionu během 48 hodin od ohlášení kladného výsledku plebiscitu. Regionální parlament se má sejít v úterý večer, aby si vyslechl Puigdemonta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám