Hlavní obsah

Kardinálové zničili papežův prsten a ukončí období smutku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Kardinálové zničili prsten a pečeť zesnulého papeže Jana Pavla II. Udělali tak symbolickou tečku za jeho pontifikátem, který trval od roku 1978. Mše uzavře i devítidenní období smutku. Kardinálové se už v pondělí sejdou a budou mezi sebou hledat nového Svatého otce.

Článek

Takzvany Rybářův prsten, který kardinálové zničili, líbali poutníci při setkání s papežem. Zničení zlatého pečetního prstenu a pečetidla je součástí rituálu, který následuje poté, co papež zemře.

Je to na jedné straně praktické opatření, jehož cílem je zabránit padělávání papežských dokumentů, a na druhé obrazné vyjádření konce vlády papeže nad církví. Prsten a pečetidlo Jana Pavla II. zničil kardinál-komoří (camerlengo), jenž po úmrtí papeže připravuje konkláve a řídí volbu. Na shromáždění - generální kongregaci - bylo 143 kardinálů. Camerlengo také navlékne nový prsten dalšímu papeži.

Bílý a černý kouř

Zvolení nového papeže kardinálové oznámí bílým kouřem z komína Sixtinské kaple. Asi tři čtvrtě hodiny poté vystoupí nástupce Jana Pavla II. na lodžii baziliky svatého Petra a představí se veřejnosti.

Dokud kardinálové papeže nezvolí, bude z komína kaple stoupat kouř černý, vždy v poledne a večer. Navarro-Valls podotkl, že zvolení příštího papeže nově oznámí i římské zvony, aby se zabránilo nejasnostem kolem barvy kouře. Přesně to se stalo v roce 1978, když byl zvolen právě Jan Pavel II. Kardinálové budou hlasovat každý den čtyřikrát - dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne, dokud nového papeže nezvolí.

Kardinálové doufají, že volba bude krátká

Volba papeže by podle kuloárních informací nemusela trvat dlouho. "Doufáme, že konkláve bude krátké," citoval dnes italský list La Repubblica mexického kardinála Norberta Riveru Carreru.

List Corriere della Sera napsal, že kardinálové ještě nemají takového kandidáta, který by získal hlasy 77 ze 115 z nich, kteří mají právo volby a budou přítomni rozhodování. První den ukáže, kolik hlasů mohou získat nejsilnější kandidáti, druhý potvrdí, že nikdo není s to získat 77 hlasů, a třetí den se objeví kompromisní kandidát, podotkl list.

Při volbě se alespoň ze začátku zřejmě bude rozhodovat mezi německým kandidátem Josephem Ratzingerem, jehož podporuje konzervativní tábor, a italským kardinálem Carlem Mariou Martinim z progresivní skupiny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám