Hlavní obsah

Kanaďané budou na hranicích kvůli SARS měřit teplotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO/PEKING

Zástupci zemí jihovýchodní Asie jednají v thajském Bangkoku o krocích nutných k zastavení epidemie SARS. Schůzka by měla rozhodnout o zavedení povinných prohlídek osob na hranicích. Podobně Kanada sdělila, že osoby přilétající na její mezinárodní letiště se musí podrobit měření tělesné teploty. První případy SARS hlásí Jižní Korea, Mongolsko, Zéland.

Foto: Josef Zajíc

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitře: Čintet

Článek

Podle tiskových zpráv se v Kanadě teplota bude měřit přístrojem, který funguje na principu infračervených paprsků.

Kanada je nejhůře postiženou zemí mimo asijský kontinent. Její ministryně zdravotnictví Anne McLellanová řekla, že nové opatření napomůže k včasné diagnóze choroby, která usmrtila na světě přes 300 lidí. Nakaženo je přes 5000 osob. Kanada doufá, že Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjme kanadské hlavní obchodní středisko Toronto ze seznamu míst, která jsou označena za riziková.

SARS pronikl do Koreje, Mongolska a na Zéland

První potvrzený případ nákazy virem SARS dnes podle agentury Reuters ohlásila Jižní Korea. Podle údajů místního ministerstva zdravotnictví jde o čtyřicetiletého muže, který se minulý týden vrátil z Číny.

První případy nákazy v úterý oznámilo také Mongolsko a Nový Zéland.

Bangkokský summit je první mezinárodní schůzkou na vysoké úrovni svolanou kvůli epidemii SARS.

V Číně epidemie ještě nevrcholila

Poslední oběť Kanada ohlásila v neděli, což zvýšilo celkovou bilanci úmrtí na 21 osob. Choroba propukla zřejmě v Číně, ale ta její šíření zatajila, což způsobilo její zanesení do dalších států. Světová zdravotnická organizace varovala, že epidemie je již za vrcholem ve Vietnamu, Hongkongu, Kanadě a Singapuru, nicméně v Číně ještě vrcholu nedosáhla. Hlášeno je dosud 139 obětí, v Hongkongu 138.

Násilnosti v čínském městečku

Obyvatelé městečka Čcha-ku-kang ležícího asi 70 km jihovýchodně od Pekingu vyšli do ulic a protestují proti vládním plánům změnit místní školu na karanténu pro osoby potenciálně nakažené SARS. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na oficiální zdroje, jež se ale zdráhají upřesnit, kolik lidí se do protestů zapojilo.

Městečko Čcha-ku-kang má asi 30 000 obyvatel, kteří se teď bojí, že se mezi nimi rychle rozšíří virus SARS. Ani ujišťování oficiálních činitelů, že se jejich škola nezmění na nemocnici pro pacienty trpící syndromem, ale jen na karanténu pro ty, kdo s nemocnými přišli do styku, je nijak neuklidnilo.

"Chtěli jsem upravit zdejší střední školu na karanténní centrum. Plán realizujeme ale ztěží. Místní obyvatelé se bojí nákazy a přestavby sabotují," uvedl ke zřízení izolace nejmenovaný čínský úředník. Znepokojený dav vnikl dnes brzy ráno našeho času do školy, kde následně vznikl oheň. Plameny budovu vážně poničily. Rebelové pak vyplenili několik obchodů, převrátili v cestě jim stojící automobily, rozbíjeli okna a dveře. "Zničili vše. Poškodili i vodovod a rozvody elektřiny ve velké části města," dodal úředník.

Na místo nepokojů dojely i speciální jednotky policie, jež nakonec nezasáhly, neboť vesničané včas utekli. Úřady předpokládají, že násilnosti budou pokračovat i v příštích dnech.

Reklama

Související články

WHO radí vyhnout se Torontu a Pekingu

Nejezděte do kanadského Toronta, čínské metropole Pekingu a provincie Šan-si, radí Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) monitorující...

V Pekingu roste panika kvůli SARS

"Armáda obklíčila město", "je vyhlášen zákaz vycházení", "nejezdí vlaky z města", "nemocné svážejí do sběrných táborů na předměstí", takové a podobné poplašné...

Výběr článků

Načítám