Hlavní obsah

Kaliforňané možná poprvé v historii odvolají guvernéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zákon o odvolání guvernéra si možná již letos poprvé v dějinách vyzkouší americký federální stát Kalifornie. Voliči by měli 7. října rozhodnout, zda dosavadního guvernéra Graye Davise odvolají a pokud ano, zároveň rozhodnou, kdo ho nahradí.

Foto: Martina Sihelská

Malby na kachlích budou instalovány do kapliček na stříbrkém vrchu Ronšperk.

Článek

Právě kvůli spekulacím o Davisově nástupci se odvolací řízení dostalo do světových sdělovacích prostředků. S myšlenkou kandidovat přišel i herec Arnold Schwarzenegger, ale podle posledních zpráv se na kandidátskou listinu zapsat nenechá.

Přitom dosáhnout úřadu guvernéra je touto cestou mnohem jednodušší: voliči totiž nejprve hlasují o odvolání a když nynější guvernér Davis získá méně než polovinu hlasů, propadá. Druhý hlas se odevzdává kandidátovi, který ho chce nahradit. Vítězí ten, kdo získá prostou většinu - jeho nástupci přitom může k vítězství stačit třeba jen 25 procent hlasů.

Davisova obliba se propadla

Kalifornští demokraté však za Davisem stojí a zdá se, že nikoho dalšího nenavrhnou. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že pro Davisovo odvolání je jen těsná většina obyvatel nejbohatšího amerického státu.

Davis byl zvolen loni, ale jeho oblíbenost stačila klesnout na nynějších 22 procent, a to hlavně kvůli rozpočtovému schodku, který zařadil Kalifornii mezi finančně nejhůře spravované státy USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám