Hlavní obsah

Kaczyński se zpěčuje patriotům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín nabídl Varšavě systémy Patriot na ochranu polského vzdušného prostoru poté, co v minulých dnech dopadla raketa na vesnici Przewodów u ukrajinských hranic a zabila dva lidi. Ministr obrany Mariusz Blaszczak zpočátku německou nabídku přivítal s nadšením.

Foto: Alain Robert/Sipa

Jaroslaw Kaczyński

Článek

O několik hodin později však pod vlivem Jaroslawa Kaczyńského, svého stranického šéfa z Práva a spravedlnosti, otočil o 180 stupňů a německé straně sdělil, že nejlepší by bylo poskytnout systémy Ukrajincům a vyškolit jejich obsluhu.

„Jelikož jsou patrioty určeny výhradně pro území členských zemí NATO, není to možné,“ odpověděla Cristine Lambrechtová, německá ministryně obrany.

Duda: Dodané rakety poslouží Polsku

„Postoj prezidenta Andrzeje Dudy je naprosto přesný – pokud by Německo poskytlo baterie Patriot a rakety Patriot, měly by bránit polské území a polské občany,“ řekl v pátek Paweł Szrot, vedoucí prezidentské kanceláře.

„V důsledku Kaczyńského protiněmecké posedlosti nakonec patrioty v Polsku ani na Ukrajině nebudou. Z neznámého důvodu si nevšiml, že jsme spolu s Němci členy NATO a Evropské unie,“ kritizoval v pátek Borys Budka, místopředseda opoziční Občanské platformy.

Vesnici Przewodów zasáhla raketa 15. listopadu 15:40 SEČ. První zprávy hovořily o tom, že na polské území dopadla ruská raketa. Premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda v reakci svolali bezpečnostní radu státu. Nakonec se zjistilo, že raketu vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana v reakci na ruský útok.

Němci krotí Polsko. Systémy Patriot jsou určeny na obranu území NATO, ne pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám