Hlavní obsah

K nepoznání naštvaný Scholz křičel z pódia: Voláte tu po míru beze zbraní, zatímco štváč Putin se zbraněmi vraždí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz se na akci pořádané jeho stranou SPD v braniborském Falkensee ostře ohradil proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a také proti lidem, kteří nesouhlasí s podporou Ukrajiny. Přes hlasité protesty přítomných obhajoval pomoc zemi zasažené válkou. Bylo na něm při tom vidět značné rozčilení, což u kancléře jinak není příliš běžné.

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD) na stranické akci ve Falkensee

Článek

Scholz obvykle nepůsobí příliš energickým dojmem a vidět ho takto rozvášněného je rozhodně neobvyklé. Na páteční akci s názvem „Evropský festival“ pořádanou SPD (Sociální demokracie) ve Falkensee u Berlína se sešli jeho odpůrci, kteří skandovali, že je válečný štváč. Dalším požadavkem, jejž na něj pokřikovali, byla výzva „Uzavřete mír beze zbraní!“

Kancléř Scholz na to reagoval na své poměry velmi ostrým projevem, ve kterém se ohradil proti výkřikům lidí a ospravedlňoval německou ukrajinskou politiku.

„Drazí křiklouni,“ oslovil Scholz v Berlíně rozhořčenou skupinu, „válečný štváč je Putin. To on napadl Ukrajinu s 200 tisíci vojáky.“ Ve svém projevu dal jasně najevo, že v současnosti nevidí žádnou jinou možnost než podporovat Ukrajinu zbraněmi. „Ano, je to nutné, že když je nějaká země napadena, musí se bránit, co jiného?“ rozhorlil se.

Němci sepsali vládě chmurné vysvědčení. Kancléřova SPD by poprvé neporazila Alternativu

Evropa

Putina označil za vraha

„Putin chce zničit Ukrajinu. Zabil mnoho občanů, včetně dětí a starých lidí. Tohle jsou vraždy.“ Zdůraznil: „Mír a svoboda jsou ohroženy touto útočnou válkou.“

„Ve svém imperialistickém snu riskuje životy vlastních občanů. Ani nevíme, kolik mladých ruských vojáků už pro jeho sen zahynulo. Může to být 100 tisíc nebo 150 tisíc. Jak může někdo takhle mrhat životy vlastních mladých lidí? Jen proto, že chce být za siláka?“ nechal se unést viditelně rozčilený Scholz.

„To je válečné štvaní, to je násilí se zbraněmi!“ vrátil pak lidem dožadujícím se „míru beze zbraní“ jejich vlastní slogan.

Svou naštvanou řeč zakončil konstatováním, že podpora Ukrajiny je a i nadále bude tou správnou cestou. Německo podle něj pomáhá od minulého roku okupované zemi nejvíce hned po Spojených státech. Zmínil finanční, humanitární pomoc a podporu zbraněmi. „Budeme v podpoře pokračovat všichni společně, dokud to bude nutné,“ zakončil.

V minulosti přitom Scholz zastával vůči Rusku spíše opatrný postoj a Ukrajince stálo mnoho diplomatického úsilí přimět Německo, aby se rozhoupalo k výraznějším dodávkám vojenského materiálu.

V minulých dnech se také objevily zprávy, že mezi Scholzem a Putinem se rýsuje možnost telefonátu. V interview o tom mluvil sám Scholz a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdil „ochotu k dialogu“.

Rýsuje se nový telefonát mezi Scholzem a Putinem

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám