Hlavní obsah

K atentátu v Tel Avivu se hlásí mučedníci od Al-Aksá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Tři osoby včetně pachatele zahynuly a dalších pět desítek bylo zraněno při sebevražedném útoku atentátníka, který se odpálil v noci na středu v restauraci plné lidí nedaleko velvyslanectví USA v izraelském Tel Avivu. K atentátu se podle agentury AFP přihlásily společně Brigády mučedníků od Al-Aksá a Oddíly mučedníka Izuddína Kásama.

Foto: Duong Thi Phuong Linh.

Studenti Vysoké školy ekonomické.

Článek

K incidentu došlo v 1:00 hodin v noci (23 hodin SELČ) v podniku evropského stylu Mike's Place na promenádě táhnoucí se podél městských pláží. Mike's Place je oblíbeným místem setkávání a v době útoku byl podnik stejně jako okolní noční kluby a kavárny plný mladých lidí. Podle BBC byli uvnitř ve chvíli výbuchu i Britové, Francouzi a Američané. Podle CNN při explozi zahynula Francouzska, která v restauraci pracovala jako číšnice. Zdravotnické zdroje uvádějí, že jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

Podle jednoho ze svědků tragédie ostraha podniku zabránila útočníkovi vniknout dovnitř, a proto se odpálil ve dveřích restaurace.

Pachatelé se přihlásili

"Tento útok provedl mučedník původem z Tulkarmu (na severu Předjordánska), aby pomstil Mázina Arapá, člena Al-Aksá nedávno zabitého v Nábulusu (izraelskými vojáky); útok společně naplánovaly Brigády Al-Aksá a Kásam," řekl v telefonickém rozhovoru s AFP muž, který se představil jako Abú Barik.

Kásam spadá pod palestinské militantní hnutí Hamás. Na svědomí má stovky obětí svých sebevražedných útoků. Brigáda mučedníků od Al-Aksá patří k hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Jásira Arafata. Obě skupiny jsou na seznamu teroristických organizací Evropské unie a Spojených států.

USA: útok mírové snahy nezastaví

Útok se odehrál jen pár hodin poté, co palestinský parlament schválil novou vládu premiéra Mahmúda Abbáse. [celá zpráva]

Washington sebevražedný útok odsoudil, avšak zdůraznil, že jeho mírová iniciativa tím zastavena nebude. Zveřejnění jeho "cestovního plánu" k míru bylo oznámeno na dobu po vytvoření a schválení nové palestinské vlády. Projekt zahrnuje i ustavení samostatného palestinského státu k roku 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám