Hlavní obsah

Juščenko: úřady mě chtěly zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Vůdce ukrajinské opozice Viktor Juščenko v pondělí obvinil ukrajinské úřady, že se ho pokusily zabít. Reagoval tak na lékařskou zprávu rakouských specialistů, kteří jeho nedávné zdravotní potíže označili za důsledek otravy dioxiny. Juščenko však odmítl jmenovat osobu nebo instituci, jež by mohla útok na něj připravit.

Foto: Pavel Kašpar

V pořadí 8. ročník Lesní školy v MŠ Semínko

Článek

"Vyšetřování ještě bude nějakou dobu trvat," řekl vůdce opozice dnes novinářům na letišti v Kyjevě po svém návratu z Rakouska. Reagoval tak i na zprávy, že generální prokurátora obnoví vyšetřování jeho záhadné nemoci.

"Bude-li prokuratura postupovat podle zákona, jak doufám já a celá Ukrajina, brzy se zjistí, kdo je za vše zodpovědný," doplnil.

Přežil díky lékařům

Rakouští lékaři v neděli označili kolující zprávy o tom, že byl Juščenko v září otráven za jisté. Podle nich by bez následné a urychlené péče zemřel.

"Vycházíme z rozborů vzorků krve," řekl CNN doktor Michael Zimpfer z vídeňské kliniky Rudolfinerhaus.

Podle něj byly naměřené hodnoty "tisícinásobně vyšší než je běžné". "Zaslali jsme krev k rozboru do několika laboratoří v Evropě a také do zámoří. Čekáme na podrobné výsledky," doplnil.

Záhadná nemoc

Juščenko už před listopadovými volbami uváděl, že se ho snaží úřady zabít. V září záhadně onemocněl a vzápětí odletěl do Vídně, kde zdravotně zkolaboval.

Otrava zasáhla žaludeční trakt, nadledvinky a játra. Viditelně poškodila také jeho tvář. Pacient dosud užívá léky proti bolesti. Několik týdnů byl také na morfiu.

Nový souboj mezi Juščenkem a Viktorem Janukovyčem zažije Ukrajina  26. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři: Juščenko byl otráven dioxiny

Opozičního kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka se před volbami pokusil někdo otrávit. Rakouští lékaři, kteří jej vyšetřovali, potvrdili,...

Výběr článků

Načítám