Hlavní obsah

Johnson podpořil pokleknutí fotbalistů Anglie a Walesu na Euru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson podporuje rozhodnutí anglických a velšských fotbalistů pokleknout před každým zápasem nadcházejícího evropského šampionátu. Cílem tohoto gesta je upozornit na přetrvávající rasovou diskriminaci ve společnosti. Johnson by si podle svého mluvčího přál, aby britští fanoušci fotbalisty podpořili a kvůli pokleknutí na ně nebučeli.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté anglické reprezentace před přátelským zápasem s Rumunskem

Článek

Poklekávat před úvodním hvizdem zápasů Eura na podporu občanů tmavé pleti naopak nebudou skotští fotbalisté, kteří chtějí podporu boje s rasismem vyjádřit jinou formou a pokleknou pouze ve vzájemném zápase s Anglií. V základní skupině D se oba týmy utkají také s českou reprezentací a Chorvatskem. Velšané budou ve skupině A hrát se Švýcarskem, Tureckem a Itálií.

Pan premiér by byl rád, aby lidé národní tým povzbudili, ne aby na něj bučeli.
Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona

Johnson v pátek vyzval britské fanoušky všech tří národů, aby svůj případný nesouhlas s pokleknutím vyjádřili poklidným způsobem.

„Pan premiér respektuje práva všech lidí poklidně protestovat a dát najevo svůj pohled na nespravedlnost. Byl by ale rád, kdyby fanoušci své fotbalisty povzbudili a nebučeli na ně,” uvedl Johnsonův mluvčí.

Prázdné gesto, nebo nutnost?

Britská vláda je v této otázce poněkud rozdělená. Podle některých ministrů se gesto již vyprázdnilo a stalo se spíše politickým symbolem.

Fanoušci bučeli na Iry za pokleknutí, Orbán s nimi souhlasí

Zahraniční

„Vidíme, jak to lidi rozděluje,” řekla ve čtvrtek náměstkyně ministra školství Gillian Keeganová.

Podle ministra pro očkování Nadhima Zahawiho je naopak dále potřeba upozorňovat na přetrvávající rasismus ve společnosti. Připomněl slova trenéra anglické reprezentace Garetha Southgatea, který rozhodnutí poklekávat vysvětlil fanouškům v otevřeném dopise.

V textu nazvaném „Drahá Anglie” Southgate vysvětluje, že jako trenér národního týmu má zodpovědnost využít svého hlasu a upozorňovat na nepravosti ve společnosti. Totéž podle něj platí i o hráčích.

Kúdela neuspěl s odvoláním proti trestu za rasistickou urážku, přijde o EURO

Evropa

„Je povinností hráčů pokračovat v interakci s veřejností v otázkách, jako je rovnost, rasová nespravedlnost nebo začleňování lidí do společnosti. A zároveň využívat sílu svých hlasů k tomu, aby pomohli nastolovat témata, zvyšovat o nich povědomí a dělat osvětu,” napsal Southgate.

Angličtí fotbalisté tmavé pleti totiž v posledních týdnech a měsících čelili kvůli poklekávání obrovské míře rasistických urážek, což donutilo některé tamní fotbalové kluby, aby se na čas demonstrativně stáhly z internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám