Hlavní obsah

Johnson naznačil, že ministra zdravotnictví vyhodil. Jeho mluvčí to popírá

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská média jsou zmatena ohledně konce ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Ten na funkci rezignoval kvůli porušení koronavirových restrikcí, když se na veřejnost dostaly záběry z bezpečnostích kamer ministrovy kanceláře, na kterých objímá a líbá svoji poradkyni. Premiér Boris Johnson v pondělí ale naznačil, že Hancocka vyhodil sám.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Přečetl jsem si tu zprávu v pátek a v sobotu už jsme měli nového ministra zdravotnictví, což si myslím, že je správná rychlost, co se týče postupu v době pandemie,” řekl britský premiér při návštěvě obvodu Batley and Spen, kde se ve čtvrtek konají doplňovací volby do sněmovny.

Zároveň uznal, že Hancockovo chování podkopoválo kredibilitu celé vlády. Řada médií včetně televize Sky News, deníků Independent a Daily Mail interpretovala Johnsonovu vyjádření jako přiznání, že se na Hancockově odchodu podílel.

V pátek přitom ještě mluvčí premiéra uvedl, že po rozhovoru s Hancockem nebude Johnson na rezignaci tlačit a považuje věc za uzavřenou. Když ale ministrovo jednání odsoudila i část spolustraníků, oznámil Hancock na svém Twitteru rezignaci.

Britský ministr zdravotnictví rezignoval. Při podvádění manželky porušil covidová opatření

Evropa

Co přesně přinutilo Johnsona nyní podávat sled událostí jinak, zatím není jasné. Média spekulují nad tím, že ho zarazila kritika, která se na jeho hlavu snesla poté, co nepovažoval Hancockovo chování za důvod pro opuštění vlády.

Premiérův oficiální mluvčí si ale i nadále stojí za původní verzí příběhu. „Bývalý ministr zdravotnictví rezignoval,” odpověděl stroze na dotaz stanice Sky News.

Usvědčila ho kamera v kanceláři

Celá aféra vypukla, když bulvární list The Sun zveřejnil záběry z bezpečnostní kamery uvnitř ministerské kanceláře, na kterých je ženatý otec tří dětí vidět při vášnivém polibku s poradkyní Ginou Coladangelovou. Tu loni zaměstnal na pozici nevýkonné ředitelky.

Informace o tom, že měl Hancock milostný poměr s vlastní zaměstnankyní placenou z veřejných peněz, rozčílily opozici i část vládních konzervativců. Někteří komentátoři zase poukazovali na to, že Hancock porušuje hygienická pravidla, která sám nastavil.

V té době totiž v Anglii platil zákaz přiblížit se k druhé osobě na méně než dva metry, pokud s ní daný člověk nežije ve společné domácnosti. Což nebyl případ Hancocka a jeho poradkyně.

Londýnská vláda spustila interní vyšetřování ohledně toho, kdo záběry z kamer poskytl tisku a za jakým účelem. Podle deníku Mail on Sunday byl oním „whistleblowerem”  naštvaný zaměstnanec ministerstva, který nahrávku nabídl aktivistům brojícím proti koronavirovým restrikcím. Ti je údajně poté poskytly médiím.

Britského ministra zachytily kamery při podvádění manželky. Omluvil se za porušení koronavirových opatření

Zahraniční

Uživatelé na Twitteru také upozorňují na pojítko mezi premiérem Johnsonem a na spoluautorem původního článku v The Sun, novinářem Harrym Colem. Cole je bývalým dlouholetým partnerem Johnsonovy manželky Carrie Symondsové.

Ministerstvo zdravotnictví už nechalo bezpečností kamery z kanceláře ministra odstranit.

Reklama

Výběr článků

Načítám