Hlavní obsah

Johnson bude kvůli večírkům v lockdownu čelit vyšetřování v parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští zákonodárci ve čtvrtek schválili návrh opozice, aby premiér Boris Johnson čelil vyšetřování v parlamentním výboru kvůli vládním večírkům pořádaným v době covidové uzávěry. Britská vláda dopoledne nečekaně stáhla vlastní pozměňovací návrh, kterým chtěla vyšetřování zablokovat, čímž výrazně zvýšila šanci, že opoziční návrh projde.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Vláda chtěla původně hlasování odložit, dokud Metropolitní policie neukončí vyšetřování, ale nakonec ustoupila a umožnila poslancům Konzervativní strany hlasovat volně.

Johnson se omluvil za lockdownové večírky v Downing Street

Evropa

Johnson loni parlamentu výslovně řekl, že neví o tom, že by se členové vlády jakkoli provinili proti tehdy platným protipandemickým nařízením. Ukázalo se však, že uspořádali několik setkání, večírků a oslav a že se nejméně jedné z nich Johnson osobně zúčastnil.

Skoro 80 procent Britů si po aféře Partygate myslí, že premiér Johnson je lhář

Zahraniční

Stalo se to v době, kdy bylo kvůli koronaviru zakázáno, aby se scházeli více než dva lidé. Poté premiér konání večírků přiznal, tvrdil ale, že si nebyl vědom porušení předpisů. Policie ale jeho chování vyhodnotila jinak a udělila mu pokutu.

Z nejnovějšího průzkumu agentury YouGov vyplynulo, že 80 procent Britů si kvůli aféře kolem vládních večírků v době koronavirové uzávěry myslí, že premiér Johnson je lhář. S ohledem na blížící se komunální volby, které připadají na 5. května, se pro konzervativce jedná o alarmující zprávu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám