Hlavní obsah

John Kerry veřejně uznal porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BOSTON

John Kerry ve středu v Bostonu veřejně uznal svou porážku v amerických prezidentských volbách. "Dnes jsem hovořil s prezidentem Bushem a poblahopřál jsem mu k vítězství ve volbách," řekl Kerry před davem svých stoupenců. George Bush tak byl zvolen pro druhé čtyřleté funkční období v Bílém domě. Vítězný projev pronesl Bush dvě hodiny poté ve Washingtonu.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Podpis memoranda

Článek

Telefonický rozhovor trval pět minut. Kerry Bushovi poblahopřál. Bush ho nazval "skvělým a ctihodným protivníkem". Představitelé Bíleho domu uvedli, že Bush svého protikandidáta označil za velmi laskavého, když přiznal porážku.

Kerry Bushovi zavolal poté, co představitelé Kerryho volebního týmu dospěli k závěru, že Bush vyhrál v Ohiu, kde získal rozhodující hlasy.

Bush zdůraznil, že za svého nového mandátu bude dále upevňovat postavení Spojených států ve světě a posilovat jejich bezpečnost. Své vítězství v úterních prezidentských volbách označil za historické.

Znovuzvolený prezident USA George W. Bush pri vítězném projevu. Foto: REUTERS/Larry Downing

"Amerika promluvila a já jsem dojat důvěrou mých spoluobčanů," řekl 58letý vítěz po hlasování, které zaznamenalo rekordní účast voličů a ve kterém Bush získal nejvíce hlasů v historii prezidentských voleb v dějinách země.

Znovuzvolený šéf Bílého domu vyjádřil přitom vstřícnost k zahraničním spojencům. "Po boku našich spojenců povedeme válku proti terorismu všemi prostředky, jaké máme k dispozici, aby naše děti mohly žít svobodné a v míru."

.: kliknutím obrázek zvětšíte

Bílý dům už ve středu ráno tamního času oznámil, že republikán George W. Bush získal od voličů nový mandát.

Ohio rozhodlo

Před zveřejněním výsledků z Ohia získal Bush 254 volitele z 538, Kerry jich měl o dva méně. K vítězství je jich potřeba 270. Dvacet hlasů volitelů z Ohia postačovalo jakémukoli z kandidátů k celkovému vítězství. Hlasy z Nového Mexika a Iowy už na výsledku nemohou nic změnit.

V Iowě mají ve dvou okresech problémy s hlasovacími stroji, takže výsledky budou známy až ve čtvrtek.

Dosavadní výsledek sčítání hlasů v Ohiu naznačil, že Bushův náskok je tak velký, že Kerrymu prakticky nezůstala šance na úspěch. Po několikahodinových konzultacích s nejbližšími spolupracovníky se Kerry nakonec rozhodl předejít podobné nejistotě kolem konečného výsledku voleb, jaká panovala před čtyřmi lety, a svou prohru uznal.

Problém Ohia je, že některé hlasy se musí ověřovat. Řada lidí totiž nedostala hlasovací lístky, a tak jim byly ve volebních místnostech vystaveny provizorní. Těch bylo v 87 z 88 okresů na 147 570. Do výsledků se nemohou započítat do té doby, dokud nejsou prověřeny, aby se vyloučilo, že pomocí provizorních hlasovacích lístků někdo nevolil dvakrát. Toto prověřování trvá deset dnů.

V 17 hodin SEČ získal George Bush 58 487 138 hlasů ze 113 451 176 sečtených, což je 51 procent. Kerry dostal 48 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám