Hlavní obsah

Jižní Irák začíná hovořit o odtržení

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Týden ozbrojených srážek mezi šíitskými rebely a zahraničními silami podporovanými iráckou armádou vyústil v takovou bezpečnostní a politickou krizi, že někteří činitelé na šíitském jihu země začínají otevřeně hovořit o odtržení od ostatních částí Iráku. S odvoláním na několik zdrojů o tom ve středu informovala katarské televize al-Džazíra.

Foto: Radek Šmíd

Svaz českých divadelních ochotníků

Článek

Zástupce guvernéra provincie Basra Salám Uda Málikí se údajně chystá vyhlásit nezávislost na Bagdádu. Tento krok prý chystají kromě provincie Basra také Mísán a Dí Kár, jejichž centry jsou boji sužovaná města Násiríja a Amára.

Podle Málikího je vláda odpovědná za boje v Nadžafu, kde už při střetech americké námořní pěchoty s ozbrojenci radikálního klerika Muktadá Sadra zahynuly desítky lidí, z velké části civilistů.

Ministr bez portfeje Adnán Džanabí zpochybnil význam této iniciativy. "Náměstek guvernéra v Basře je pouhý úředník místní rady a nereprezentuje vládu," řekl. "Ať si říká, co chce, my ho neuznáváme."

"Pryč s Alávím!"

Předseda provinciálního sněmu v Mísánu Alí Hamúd Músaví ale sdílí Málikího postoj, který je prý normální a logickou reakcí na vývoj v oblasti. "Vychází to ze zločinů páchaných na Iráčanech ilegální a nezvolenou vládou a okupačními silami, které tvrdí, že přišly osvobodit Irák, a přitom se ukazuje, že přišly zabíjet Iráčany," prohlásil v rozhovoru s al-Džazírou.

Srážky a sabotáže v oblasti Basry již výrazně zbrzdily proudění irácké ropy na světové trhy a vyšroubovaly cenu této komodity. Také propagátoři odtržení hodlají "ropnou zbraň" použít. "Zastavíme vývoz ropy z Mísánu, aby se vláda v Bagdádu začala chovat rozumně a pochopila, že miliónům Iráčanů leží na srdci osud obyvatel Nadžafu a Karbalá," řekl Músaví.

V Násiríji ve středu několik tisíc lidí demonstrovalo proti premiérovi Ijádu Alávímu, a to právě kvůli bojům v Nadžafu. Skandovali "pryč s Alávím" a "Aláví, ty zbabělče, americký agente".

Ačkoliv se boje mezi Sadrovou tzv. Mahdího armádou a vládními a americkými silami rozhořely předminulou středu po zhroucení dvouměsíčního příměří v Nadžafu, ve středu se bojovalo napříč celým šíitským jihem. Jen v úterý zahynulo podle údajů ministerstva zdravotnictví v Bagdádu, Kútu, Basře, Díváníji a Amáře nejméně 30 lidí a asi 220 jich bylo zraněno. Dalších deset lidí si vyžádaly středeční srážky Iráčanů s britskými oddíly v Amáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám