Hlavní obsah

Jenom plané naděje. Zlatá éra britsko-čínských vztahů skončila, řekl britský premiér

Británie musí ve své zahraničí politice spoléhat na razantní pragmatismus ve vztahu ke konkurentům na mezinárodním poli místo planých nadějí. Řekl to britský premiér Rishi Sunak s tím, že zlatá éra britsko-čínských vztahů skončila. Vlna protestů v Číně nyní dostává pod tlak šéfa Evropské rady Charlese Michela, který má na tento týden naplánovanou návštěvu Pekingu. Diplomaté a další činitelé v Bruselu dávají najevo, že by měl zvážit zrušení cesty nebo ji alespoň využít ke kritice čínské vlády.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak.

Článek

O Sunakově projevu v úterý informovala BBC. Sunak v něm prohlásil, že zlatá éra britsko-čínských vztahů, jak se nazývá období vlády premiéra Davida Camerona, už skončila. Myšlenka, že rozvoj obchodu mezi Západem a Čínou přinese politickou reformu v Číně, byla podle Sunaka naivní.

„Čína představuje systémovou výzvu pro naše hodnoty a zájmy. Výzvu, která je tím naléhavější, čím více se Čína blíží k autoritářství,“ řekl Sunak. Varoval také před rétorikou studené války ve vztahu k Číně a řekl, že její globální význam nelze ignorovat.

Sunak a čínský prezident Si Ťin-pching se měli tento měsíc poprvé setkat na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Indonésii, jejich schůzka ale byla zrušena po výbuchu rakety v Polsku nedaleko ukrajinských hranic, která zabila dva lidi.

Čínská policie brání novým protestům. Kolemjdoucím kontroluje telefony

Svět

V části projevu o Číně zmínil Sunak i zatčení novináře BBC Eda Lawrence, který pokrýval protest v Šanghaji, když jej policie začala „bít a kopat“. Ve vězení strávil několik hodin. Kvůli tomu si britské ministerstvo zahraničí předvolalo čínského velvyslance v Londýně, uvedl list Evening Standard. Britská diplomacie bude chtít vysvětlení incidentu.

Michel by měl být ráznější, zní v Bruselu

Šéf Evropské rady Charles Michel má do Číny odletět ještě v úterý, na čtvrtek je ohlášené jeho setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Šéf unijních summitů se tak nejspíše stane prvním západním lídrem, který zemi navštíví po vypuknutí vzácných protivládních protestů. Vlnu demonstrací proti tvrdé čínské protiepidemické politice spustil tragický požár výškové budovy v severozápadním městě Urumči, odkud se pak protesty rozšířily do dalších měst.

Web Politico s odvoláním na unijní činitele obeznámené s přípravou návštěvy napsal, že Michel zatím neplánuje protesty zmínit při schůzce s dlouholetým čínským lídrem. Pravděpodobnější údajně je, že předseda Evropské rady zůstane u obecných vyjádření týkajících se lidských práv.

Číňané protestují, policie zatýká

Svět

Někteří činitelé v Bruselu by ale rádi viděli ráznější reakci. „Michel by měl trvat na hodnotách EU a říct Číně, že musí chránit pokojné protesty,“ cituje Politico nejmenovaného diplomata. Podle Reinharda Bütikofera, který vede delegaci Evropského parlamentu pro vztahy s Čínou, by Michel měl při návštěvě upozornit hned na několik problematických otázek. „Pokud bude aktuální protestní hnutí potlačeno, EU je ochotna upozornit na to v mezinárodních institucích a zvážit nové sankce,“ řekl.

Michel při tom byl už před vypuknutím protestů v ošemetné pozici vzhledem k nejednotě EU ohledně přístupu k Číně. Vztahy dvou stran v posledních měsících komplikuje rostoucí napětí kolem Tchaj-wanu, otázka práv čínských menšin nebo spojenectví Pekingu s Moskvou. Některé unijní státy za této situace hovoří o potřebě odpoutat se od Číny, zatímco jiné v čele s Německem prosazují spolupráci.

Sunak je u Britů populárnější než předchůdci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám