Hlavní obsah

Jednejte s Ruskem o míru, navrhl Ukrajině rumunský ministr obrany. Pak rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunský ministr obrany Vasile Dincu v pondělí rezignoval se zdůvodněním, že nemůže nadále spolupracovat s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem. Dincu dříve Ukrajině navrhoval jednat s Ruskem o míru. Tvrdil, že jinak válka skončit nemůže. Za své výroky, které se snažil později vyvracet, čelil kritice prezidenta i členů vládnoucí koalice.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý rumunský ministr obrany Vasile Dincu

Článek

V říjnu se Dincu nechal slyšet, že Ukrajina musí vyjednávat o míru s Ruskem, čímž si vysloužil kritiku prezidenta Iohannise i vládní koalice, uvedla agentura Reuters. Jiným způsobem by podle něj válka na Ukrajině skončit nemohla. Dincu poté otočil a tvrdil, že jeho vyjádření bylo vytrženo z kontextu.

V pondělí se rumunský ministr obrany rozhodl rezignovat. „Mé gesto (rezignace) je nutné, protože je nemožné spolupracovat s rumunským prezidentem, vrchním velitelem armády této země,“ uvedl Dincu ve vyjádření k rezignaci.

NATO kvůli Rusku posiluje hlídky nad Pobaltím

Evropa

„Domnívám se, že můj odchod z funkce je nutný, aby nebyla poškozena rozhodnutí a programy vyžadující plynulé vedení a aby nebyla blokována řada projektů nezbytně důležitých pro (…) ministerstvo a armádu,“ vysvětlil Dincu.

Rumunsko sdílí s Ukrajinou hranici dlouhou 650 kilometrů a do země od začátku ruské invaze uprchlo asi 2,65 milionu Ukrajinců, uvádí Reuters. Země je členem Severoatlantické aliance (NATO) od roku 2004 a po ruské invazi na Ukrajině v něm působí stálé alianční bojové uskupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám