Hlavní obsah

Jednání inspektorů v Bagdádu prý přinesla pokrok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nedělní jednání šéfů inspekčních týmů OSN Hanse Blixe a Muhammada Baradeje v Bagdádu přinesla určitý pokrok. Iráčané jsou ochotni přistoupit na některé z požadavků inspektorů. Prohlásil to Muhammad Baradej. Rozhovory budou pokračovat v pondělí ráno.

Foto: Jakub Hasil

Ishida Nanako (Japonsko)

Článek

Jednání na iráckém ministerstvu zahraničí trvala dvě a půl hodiny. Týkala se statusu inspektorů a spolupráce irácké strany. Před odletem do Bagdádu Baradej a šéf zbrojní komise OSN (UNSCOM) Blix prohlásili, že chtějí Irák přimět k aktivnější spolupráci s inspektory.

"Chtěli jsme irácké představitele přesvědčit, že čas rychle plyne a že musejí k řešení aspoň některých otázek začít přistupovat pragmaticky a aktivně," řekl Baradej.

Zpráva pro OSN bude 27. ledna

Rozhovorům byl přítomen poradce iráckého prezidenta Saddáma Hsujana Amír Saadí a Husám Muhammad Amín, který zajišťuje kontakt s inspektory. Zúčastnil se jich i Jacques Baute, který vede členy MAAE v Bagdádu. "Jednání byla konstruktivní a profesionální. Vyložili jsme na stůl otázky a zítra chceme pokročit. Mělo to dobrý průběh, žádné drama se nekonalo," řekl.

Baradej a Blix mají předložit 27. ledna OSN zprávu o prvních výsledcích šetření v Iráku. Požadují pro inspekce další čas, ale zároveň dávají najevo, že nejsou spokojeni se spoluprací Iráčanů. V pondělí odletí do Atén a o rozhovorech v Bagdádu seznámí řecké představitele. Řecko nyní předsedá Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám